Zaterdag 22-09-2012  HANDICAP 12 

Door Geertje de Jong 

We schrijven 22 september 2012, handicap 12 de laatste van dit seizoen. Na een hele week grijs en wisselvallig weer, breekt de hemel open en dienen zich werkelijk de meest mooie Hollandse luchten aan.  

Vandaag heb ik samen met Bert Gerritsma de eer de handicap te organiseren, Agnes zou dit vanavond doen maar die zit in Chicago om de eer van de KLM op de WASC te verdedigen. Compleet nieuw voor mij en Bert om de organisatie te doen maar ook daar ligt weer een uitdaging! Het was even wachten op Rob van Scherpenseel (toch dat Curaçaose bloed?), maar daarna een mooie baan uitgezet. Dank daarvoor Rob anders had de baan er vast anders uitgezien. Goede wind, een lekkere 3, bovenboei bij eendegat, onderboei bij Kudelstaart en wij ergens dobberend aan de groene boei van de startlijn. Ook heb ik nog nooit een wedstrijdverslag geschreven maar hopelijk lijkt het op iets. (hv: ja hoor Geertje het lijkt op iets, en heel kritisch zijn we niet hoor. Het is gewoon heel leuk om in deze rubriek niet altijd mijn verhaal, maar jullie belevenissen te lezen!) 

Er verschenen 11 boten aan de start waaronder een FD van buiten de club (hv: Louis de Ruiter). Verder het vertrouwde beeld van de spankers, randmeren en lasers.  

Na oefenen met de vlaggen en drie stopwatches de start om 17.00 uur en ja hoor de FD spoot weg met Henny in zijn kielzog. Kruisrakje naar de bovenboei. Interessant om eens van het startschip te zien dat de helft van het veld over stuurboord ging varen en de andere helft over bakboord zijn geluk zocht. Het veld aan stuurboord kreeg een prachtige vlaag en die waren ook het eerst bij de bovenboei. Plots viel de startmast om, metaalmoeheid aan de bovenste stalen houder, einde seizoen, tja en dan. Gelukkig had ik wat zeilbandjes in mijn zak en met een vakkundige knoop van Bert de mast op twee plaatsen vastgezet. Hopelijk hield hij het nog een uurtje! Er werd hard gestreden en af en toe was een schreeuw over het water te horen van “bakboord”, mooi spektakel! Drie boten met trapeze maar de FD was te snel voor iedereen en finishte als eerste.  

De tweede start ging soepeler en veel boten kwamen eerder over de start dan race 1. Ton en Ellis in de randmeer vlogen over de start. Rob kwam met zoon Tom ook nog even buurten vlak achter het startschip langs, strakke planning!! De bovenboei inmiddels iets naar stuurboord laten verleggen want de wind was noordelijker gaan waaien. Hierdoor ontstond een mooi kruisrak waarbij de snelle boten diegenen die de boei nog moesten ronden alweer tegenkwamen wat tot veel bakboord voorrangssituaties leidde. Veel gemanoeuvreer en veel geschreeuw. Eric Schuit zag ik nog ergens twee strafrondjes draaien bij de bovenboei! De wind bleef mooi staan en het veld bleef redelijk dicht bij elkaar.  

Genoten van de wedstrijd en het weer en uiteindelijk een ieder goed zien finishen ondanks de laagstaande zon. Heb het rekenwerk daarna aan de kenners overgelaten en hieronder het resultaat. Dag handicap, het was een waardige afsluiting, tot volgend jaar! 

 

Geertje de Jong 

 

hv:

Vandaag gaat onze speciale dank uit naar Bert Gerritsma en Geertje de Jong - wedstrijdleiding, de Heemsteedse Reddingsbrigade, Ruud Bruyn, Jan van Vliet en Harry Verschure die ook nu weer lekkere hapjes voor ons hadden klaargemaakt ter ere van de laatste wedstrijd van het seizoen. Uiteraard dank aan de totale barcommissie die ons dit seizoen toch steeds weer van een natje en een droogje wilde voorzien. (erg belangrijk!)

 

Dat rekenwerk waar Geertje over schreef heeft opgeleverd dat Elske Reyers er vandaag ondanks de afwezigheid van Arjen van Mil net niet in slaagde om Arjen van het kampioenschap af te houden. Gefeliciteerd Arjen! Een dubbelslag dit jaar. Elske eindigde op een mooie tweede plaats in het eindklassement en Eric Schuit op de derde. Bijna traditiegetrouw werd dit beloond met een lekkere fles wijn en zij zullen voor eeuwig worden bijgeschreven op ons kampioenenbord. Cheers!

 

Tot slot nog een kleine terugblik op een alweer voorbij gevlogen seizoen: 

Aan het begin van het seizoen werden we verrast doordat ons aller Evert Beekman, die zich met veel liefde tientallen jaren heeft ingezet voor onze WVS, zeer triest werd getroffen door een attack. Hij bleek daardoor niet langer in staat ons bij te staan. Een diepe buiging naar Evert en we hopen dat hij ondanks alle narigheid zoveel mogelijk herstelt. Ter improvisatie moesten we daarom ook uitwijken naar de AB als startboot. Verre van optimaal bij veel wind en/of slecht weer, maar daar hebben we dit seizoen wat geluk mee gehad en al met al is dat redelijk goed verlopen volgens mij.

De kajuiten: voor het vierde seizoen op rij hebben we geprobeerd meer kajuitboten te laten deelnemen. Onder andere door ze behalve een plaats in het gewone klassement, ook een eigen klassement te geven (een lang gehoorde klacht was "met een kajuit kan je nooit hoog eindigen"). Helaas is er dit jaar wederom weinig gebruik van gemaakt (dit jaar zelfs het minst in de afgelopen 4 jaar). Slechts 3 schippers deden mee, waarvan 2 schippers 2x meededen en 1 schipper 1x. Da's niet bepaald overweldigend te noemen. Dat is natuurlijk jammer en we kunnen concluderen dat dit experiment geen succes geworden is. Omdat er het nodige werk zit aan het bijhouden van een apart klassement, vermoed ik dat we dit fenomeen volgend jaar niet laten terugkeren.

Ondanks weer en wind hebben we dit jaar alle wedstrijden door kunnen laten gaan (wel 1 ongeldig moeten verklaren) en hebben we, op 1 kleine verrassing na, geen problemen gehad met het invullen van de wedstrijdleidingen (hulde aan jullie en dank namens ons allemaal!). 

Een experiment dat zeker wel geslaagd is, is de invoering van 2 starts per wedstrijd dit jaar. Het is een stuk spannender geworden allemaal! Gaan we dus zeker mee door. Verbeterpuntje voor ons: het (bekend)maken van de uitslag mag iets beter verlopen. Dat was soms wat rommelig en werd vooral veroorzaakt door de nieuwe wedstrijdvorm in combinatie met een computerprogramma dat nog op de oude wedstrijdvorm was afgestemd.

Ik ga het programma een beetje herprogrammeren (zoek nog wel even wat tijd).

Mochten jullie overigens suggesties hebben om dingen (wat dan ook) anders / beter te doen, laat het me vooral weten!

De commissie neemt dit jaar afscheid van Hans en Loeke die onze handicaps de afgelopen 5 jaar in goede banen hebben weten te houden. Dank!

Fijn ook dat deze 'vacatures' binnen 2 weken door Arjen en Willem werden ingevuld! Ook daarvoor dank, zo kunnen we volgend jaar weer lekker 12 handicaps varen.

Last but not least viel me dit jaar op dat er langzaamaan een bredere groep snelle zeilers ontstaat, die ook steeds vaker komt (vaker komen en beter worden gaat natuurlijk vaak hand in hand). Een mooie ontwikkeling.

 

Hieronder nog wat statistieken voor de liefhebbers. De cijfers voor 2012 gaan de goede kant op maar het aantal deelnemende schippers mag nog wel wat omhoog toch? Sleep elkaar mee en TOT VOLGEND JAAR! 

 

 

 

 

Heat 1  22-09-2012:  

 

 

Heat 2  22-09-2012:  

 

 

Einduitslag 22-09-2012: 

 

 

 

EINDKLASSEMENT na wedstrijd 12 (van 12):

 

 

EINDKLASSEMENT KAJUITEN na wedstrijd 12 (van 12):  

 

 


 

 

 

Zaterdag 15-09-2012  HANDICAP 11 

Door Henny Voorend 

Briljante zet.

Deed Elske de vorige wedstrijd goede zaken voor haar klassement t.o.v. Arjen, dit keer was het andersom...

Arjen, wetend dat hij er de laatste wedstrijd niet bij zal zijn wegens zijn deelname aan de WASC (Chicago, heel vervelend...:-)  ), koos vandaag verrassend voor deelname in een laser. Met radiaalzeil... Misschien wat 'lafjes' maar zeker slim gezien de directe tegenstand. Elske is nl. de enige andere laser radiaal zeilster vandaag. Dat maakt het lekker duidelijk: Elske zover mogelijk voorblijven = punten scoren en bij redelijk gevaren races zijn er misschien ook wel spankers en randmeren te verschalken. En zo geschiedde. Haar geringe lengte en gewicht werkten zeker niet in haar voordeel. Wat ze ook probeerde, de vandaag wat ongewoon hobbelige Westeinder zorgde voor een behoorlijk op de golven slaande romp en dan gaat zo'n korte laser slecht vooruit. Tel daar de zeer geringe onderlinge verschillen bij op en het resultaat laat zich raden. Voorbeeldje: Elske eindigde in heat 1 gecorrigeerd 2 sec. na Henny en in heat 2 gecorrigeerd in exact dezelfde tijd als Henny. Einduitslag: Henny 7e, Elske 10e (!)... Veel geluk heb je dan ook niet. 3x2 boten eindigden met een gelijk aantal punten, waarbij de klassering in heat 2 de doorslag geeft. Zo schuift het allemaal lekker op. Volgens sommigen is het berekenen van de uitslag tegenwoordig 'hogere wiskunde'. Gezien de wat rommelig verlopen bekendmaking van de uitslag (er waren zelfs 2 herkansingen nodig), zou je dat bijna gaan denken. Maar zo erg ingewikkeld is het nu ook weer niet. Gezien de geringe verschillen is het maken van de uitslag wel een secuur werk (maar dat was het eigenlijk al).

Louis de Ruiter en Lotje waren weer ongenaakbaar in hun FD (waarvan de SW volgens Louis nog wel wat naar beneden aangepast zou moeten worden. Zij kwamen in beide races resp. 9 en 7 minuten eerder over de lijn dan de 2e boot..! Omdat het voor het klassement niet uitmaakt hebben we besloten dat we hun SW bij hun volgende deelname zullen aanpassen). Leuk ook dat Thomas Pier vandaag weer meedeed. Lastig bij te houden toch ;-). Maar de breedste glimlach van de dag (na die van Arjen) was die van Erik Hermans die 2x een verhit gevecht voerde met Thomas, en na jaren @#$%$#@ eindelijk.... (en zelfs 2x) aan het langste eind wist te trekken. Goed gedaan en hopelijk komt Thomas wat vaker revanche nemen :-). Geertje de Jong deed het wederom uitstekend door de 901 net voor Teun Keessen op plek 5 te parkeren. Volgende week de laatste handicap. Gezien de WASC missen we misschien wat vaste deelnemers, maar we hopen toch dat de thuisblijvers lekker komen meedoen (er liggen dus kansen) zodat we er zaterdag toch weer een echte wedstrijd van kunnen maken.

En tenslotte nog het beste nieuws van de dag: Willem Broekhuizen heeft zich na Arjen gemeld als 4e lid van de HC. Willem was al naar huis maar e.e.a. werd door de deelnemers (en de commissie) met applaus beloond.

Arjen, Willem dank!

 

Vandaag gaat onze speciale dank naar Daan van der Mee en Rob van Scherpenseel (voor Vincent Hilligers, die net vader geworden was) - wedstrijdleiding, de Heemsteedse Reddingsbrigade en Ruud Bruyn aan de volumeknop (en  ook nog achter de bar ;-).
Allemaal komen!: laatste handicap (HC12) op zaterdag 22-09 a.s., loting 16.00 uur.

Wedstrijdleiding: Geertje de Jong en Bert Gerritsma

HC: Rob van Scherpenseel / Henny Voorend
Greetz, Henny

 

 

 

Heat 1:

 

Heat 2:

 

 

Eindklassering: 

 

 

 

 


 

 

Zondag 02-09-2012  HANDICAP 10
Door Henny Voorend 

De spanning stijgt! Met nog 2 wedstrijden te gaan staat de top 3 (met nog 1 schrapresultaat te gaan) slechts een 

paar puntjes uit elkaar. Elske deed deze wedstrijd goede zaken. Als we nu het 4e schrapresultaat zouden toepassen staat Elske virtueel op 1. Arjen staat daar slechts dan 1 puntje achter. Ook Eric Schuit is zeker nog niet kansloos voor de eindoverwinning. Hij staat virtueel slechts 6 puntjes achter Elske. Gezien zijn uitstekende resultaten dit seizoen en met nog 2 wedstijden te gaan belooft dat nog het nodige vuurwerk! Hoop dat Arjen er de laatste wedstrijd bij kan zijn want hij vaart in de week ervoor de WASC... 

Hoe het ook gaat aflopen, ik kan eindelijk mijn bordjesmaker tevreden stellen: hij verzucht de laatste 2 jaar "kom je nu weer met dezelfde namen, alleen de volgorde is steeds anders, hebben jullie nou echt niet meer snelle zeilers? Eindelijk mag hij dit jaar 3 nieuwe namen op zijn bordjes krassen. En dat vind ik nou het leukst en opvallendst dit seizoen!  

Er is een aantal 'oudgedienden' die het goed doen (en ook vaak komen), maar wat vooral leuk is, is dat een aantal van jullie, die een jaar of 3-4 geleden begonnen zijn, ook steeds vaker zijn gaan meedoen en steeds beter begint te varen. Mede dankzij de "2 heats formule" zijn onze wedstrijden dit seizoen ongemeen spannend. Er moet echt geknokt worden voor elke seconde en kleine foutjes worden hard gestraft. Kijk maar weer eens naar de hele kleine verschillen vandaag. Ook de Onderlinge liet dat beeld zien. Er is inmiddels dus weer een bredere groep waar de deelnemers 

niet veel voor elkaar onder doen. Prachtig! Ik hoop dat we dat met jullie enthousiasme nog verder kunnen uitbouwen. Het liefst zou ik b.v. ook meer "oudere" jeugdleden zien. Robert en Paulo hebben dit jaar het voorbeeld gegeven. Hopelijk kunnen zij de anderen enthousiast maken.

 

Over HC10 kan ik vrij kort zijn: spannend!

Opvallende punten: 

- Ruud Bruyn, lekker in het middagzonnetje in zijn kuip nahijgend van zijn prestaties met zijn mannen bij de onze beste BBQ van Nederland de dag ervoor, kon door Elske overgehaald worden om bij Loeke aan boord te stappen. Zodoende kon zij bij plotselinge afwezigheid van Hans Smits toch lekker meedoen. Ruud was daarmee voor het eerst in 10-11 jaar weer aan boord van een open boot te zien (en dan bedoel ik dus niet in de kuip van zijn eigen boot met het luikje open). Heel fijn dat je spontaan meedeed Ruud, en ik hoop dat de spierpijn niet te heftig was :-).

- Henny was eindelijk weer eens lekker op dreef maar verprutste zijn waarschijnlijk 2e plaats door de laatste boei eerst aan de verkeerde kant te ronden.

- Henny kreeg daarvoor en voor zijn 'prestaties' tijdens de Onderlinge van Elske de (domme) pechprijs in de vorm van de J.W. Diepeveen trofee (hij staat met trots bij mij thuis naast de TV).

- Er was een heus protest na afloop van Arjen tegen Willem. Nadat schippers en getuigen bij Henny in het 'rechtbankje' geweest waren, volgde uitleg van de situatie aan iedereen.

De uitspraak: helaas een DSQ voor Willem, die daarmee van een 5e naar een 8e plaats in de einduitslag kukelde.

 

- belangrijk!: 

Hans Smits en Loeke Bergstein hebben na 5 jaar trouwe dienst aangegeven te gaan stoppen als lid van de handicapcommissie. Rob van Scherpenseel heeft aangegeven in principe wel door te willen gaan maar is door drukke werkzaamheden in het buitenland beperkt inzetbaar. Met respect voor hun beslissing en dankbaarheid voor de inzet van Hans en Loeke de afgelopen jaren, waren we op zoek naar 2 personen (nu 1) die het leuk zouden vinden om deel te nemen in de Handicapcommissie en die in 2013 een keer of 3 per jaar de organisatoren van een handicapwedstrijd willen begeleiden. Inmiddels heeft Arjen van Mil laten weten ons volgend jaar te komen versterken. Dank Arjen! Veel ervaring is niet vereist en je kunt zelf gewoon meedoen aan de wedstrijd die je begeleidt. Die dagen moet je wel eerder op de haven zijn (met de organisatoren van die dag). We vergaderen 1 avond per seizoen (meestal eind Jan. begin Feb.). 

Kortom, niet ingewikkeld, niet super veel werk als we het over 4 pers. kunnen verdelen en last but not least HOGELIJK GEWAARDEERD door je collega handicappers! ;-)
P.s. Net als jullie heb ook ik maar beperkt tijd. Ik doe het nu een jaar of 8 en wil best nog even door maar we zijn daarvoor echt nog op zoek naar 1 extra persoon. Wil ook jij volgend seizoen weer 12 prachtige wedstrijden zeilen? Denk er dan serieus over om de handicapcommissie te komen versterken. Of beter nog, doe het gewoon!  Vele handen maken licht werk. Het zou fijn zijn als we door jouw hulp dit seizoen al onze wedstrijden van 2013 zeker kunnen stellen. Alvast bedankt namens ons allemaal!
 
- Dank vandaag aan Romain Helmer en Peter Overkamp (wedstrijdleiding), de Heemsteedse Reddingsbrigade en Ruud Bruyn achter de bar.
Tot HC11 op zaterdag 15-09 a.s., loting 16.00 uur.

Wedstrijdleiding: Daan van der Mee en Vincent Hilligers

HC: Rob van Scherpenseel
Greetz, Henny

 

 

Heat 1: 

 

 

Heat 2: 

 

 

Eindklassering: 

 

 

 


 

Vrijdag 17-08-2012  HANDICAP 9
Door Nico Koudijzer (zie verder naaronderen tevens de verslagjes van Elske van HC8 en HC7) 

Omstreeks een uurtje of 4 gearriveerd bij de WVS en daar zie ik Ed al voorbereidingen treffen om de marshall richting de boeien te varen. Wij (Ed Kehl en Nico Koudijzer) hadden geen betere dag kunnen treffen om een baan uit te zetten en handicap wedstrijd 9 te begeleiden. Deze vrijdag 17 aug. was het een mooie zomerdag met ongeveer 25 graden en windkracht 3 met windstoten tot 4 uit het zuiden. Het was voor mij een eerste keer om te assisteren. Ed legde mij alles uit en met de boeien aangehaakt en ankers en gewichten ingeladen met de marshall richting de grote poel. Op de poel stond een mooi windje. Meteen, bij de uit-/ingang van het Eendegat, de benendenboei uitgezet en een mooie baan neergelegd. Met de startlijn tussen de boven- en benendenboei. De startlijn was tijdens de wedstrijd een hindernis. Er zijn altijd wel weer lieden die niet opletten, dus dat leek een leuke variatie. Het werd een redelijk grote baan. Wij hadden rekening gehouden met het inzakken van de wind.

 

Toen wij eenmaal weer terug waren, waren de eerste fanantiekelingen al aanwezig... Heerlijk genieten van de mooie dag en in de startblokken... Om zes uur was iedereen er. Ik vond het een goede opkomst, wat zich vertaalde in 8 vereningingsboten, 2 lasers, 1 laser vago en een 16 kwadraat. Wij vertelden hoe de baan erbij lag. De regels waren: 2 heats,  parcours: 1 x driehoek – 1 x worst. Boeien bakboord ronden, respecteer de start/finish lijn tijdens de wedstrijd, finishen tegen de wind in. Nadrukkelijk zei Henny “indien je tijdens de race niet de start/finish lijn respecteert, volgt disqualificatie. Bij de loting geen mispoezen, maar de spankers blijken nog steeds favoriet. Randmeer 4 was nog op het water, maar in de buurt en indien nodig beschikbaar. Dat bleek uiteindelijk net niet nodig. Uiteindelijk ruilde Arjen van Mil zijn Randmeer 3 toch voor Randmeer 4 want die was inmiddels toch aan de kant gekomen. (HV: achteraf bleek dat geen gelukkige keuze omdat deze randmeer zeer veel water tussen buiten- en binnenschaal bleek te bevatten (zo constateerde Arjen op zondag na een "slecht gevaren" wedstrijd).

Ook de andere Randmeren bleken daar last van te hebben. Ze zijn inmiddels allen door Arjen en Harald verlost van deze extra last.)

 

Ed en ik hadden de AB gepakt en waren op de poel pal naast de startlijn gaan liggen. Zo kwam er nog een hindernis bij. Na wat oefenen met de vlaggen kwamen de eersten alweer de poel op. Ik spotte Willem en Peter.

Die gasten zijn altijd snel opgetuigd (en vaak ook snel weer afgetuigd). Bernard Klok, met zijn Contenter (WV De Nieuwe Meer) schreef zich op het water in. Stipt 7 uur wilden wij starten, omdat het alweer vroeg donker wordt. Wij misten alleen Teun en Loeke nog. De rescue werd opdracht gegeven om te achterhalen waar beiden waren.

(HV: Teun bleek uiteindelijk afgehaakt omdat maatje Maykel van Zeijl voor het eerst in zijn lange carriere zomaar niet was komen opdagen. Hij bleek thuis zodanig in beslag genomen door de kleinkinderen dat hem de handicap met Teun volledig door het hoofd geschoten was. Best voor te stellen natuulijk. Sneu voor Teun, dat wel.)

De Rescue meldde “randmeer 1 in aantocht”. Dan nog maar even wachten.

(HV: Loeke, schiet nou toch eens op... ;-)  )

 

Iedereen voer alvast langs de startlijn om een goede startpositie te krijgen. Het was een mooi gezicht om vanuit de startboot iedereen te zien. Ik heb daar (en van de race) nog wat foto’s van gemaakt. Start van Heat 1 verliep goed. Bij minuut 2 en counting down, hebben wij op de valreep nog een deelnemer ingeschrijven. Louis de Ruiter met een FD ( Flying Dutchman). Louis is bij WVS vooral bekend van zeilschool Aalsmeer en het geven van TKN cursussen bij WVS).

 

Iedereen was goed weg. Men vertrok over stuurboord. Een mooi plaatje. Wij zagen dat de FD en de Contender er de vaart er in hadden. Dan een laser / spanker. En de randmeren als hekkesluiters. De twee laat inschrijvers hadden als eersten de de bovenboei gerond. De FD ging als een speer, want deze trok zijn spinaker erbij. Even leek het erop dat de FD de startlijn niet zou respecteren, nadat dit nog op het nippertje door de rescue was meegedeeld ging het net aan goed. Iedereen ging goed langs de benendenboei en voer soms rakelings langs ons zittend in het startbootje. Geertje en Willem hadden net geen foto finish, strijd om de derde plek. Heat 1 was toch niet voor iedereen zo geslaagd. Uitgerekend Henny voer downwind over de startlijn wat resulteerde in een DSQ. Ton moest, vanwege te laat voorrang verlenen aan Henny, twee rondjes draaien, maar draaide er 1. Ook voor Ton een DSQ.

(HV, nog maar eens: de enige situatie waarin er slechts 1 strafronde gedraaid hoeft te worden is als je een merkteken van de baan raakt (ook die van start/finishlijn) (als dat merkteken deel uitmaakt van het af te leggen rak. Bij het niet respecteren van alle andere (voorrangs-) situaties dient te allen tijde 2 strafrondjes gedraaid te worden. Daarbij hoef je elkaar (uiteraard) niet eerst te raken. Als de schipper met voorrang "van zijn roer af moet" (moet sturen om een aanvaring te voorkomen) is de fout gemaakt, kun je geprotesteerd worden en moet je je straf nemen (2 rondjes met daarin een overstag en een gijp) om een DSQ te voorkomen.)

 

Heat 2 werd ingekort. De wind was aan het inzakken. Het parcour werd alleen een driehoek. Elske en Henny deden goed werk via de tamtam. De start van heat 2 was minder goed te overzien. Enkelen gingen voortijdig over de lijn maar gingen toch weer terug. Ik dacht dat Arjen en een andere Randmeer een aanvaring hadden. Dat was uiteidelijk niet het geval. Toch moeilijk te zien als men net bij de andere startboei vertrekt. Er werd nog goed gevaren. Dat kon toch niet weerhouden dat de FD en de Contender als snelsten geklok werden. Daarna kwam de Frits Hermans over de finishlijn. Zie ook de eindresultaten.

 

Onder het genot van een biertje de resultaten ingeklopt. De nummers 3 t/m 1. 3:Geert de jong, 2:Bernard Klok, 1:Louis de Ruiter.

 

Ik wil de Heemsteedse Reddingsbrigade bedanken voor hun aanwezigheid en doorgeven van de wedstrijd regels aan de FD. Met dank aan Henny, Ed en Ruud (bar)

 

Tot de volgende Handicap.

Groet Nico Koudijzer

 

 

Heat 1: 

 

Heat 2: 

 

 

Eindklassering:

 

 

 

Tussenstand na wedstrijd 9 (van 12): 


 

 

Tussenstand kajuiten na wedstrijd 9 (van 12) (ongewijzigd):

 


 

Zaterdag 04-08-2012  HANDICAP 8
Helaas geen verslag ontvangen van de organisatoren, maar Elske Reyers was zo vriendelijk om afgelopen weekend vanonder de parasol het onderstaande te dichten. Ook heeft ze een verslagje gemaakt van HC7 (zie verder naar onderen). Dank! 

 

Tien (9) kleine negertjes....

We begonnen geloof ik met een bootje of 9, waaronder Dick Maarsen van de WVA in de laser. Nu met Radiaal zeil. Wind was zuidwest, dus een mooi BB baantje met de start voor het Eendegat. Organisator Ton Rossel (met Duco Schiere) had zijn eigen boot gebruikt als startboot, wat later zeker van pas kwam toen er een forse bui overtrok. Bij de start was de wind ongeveer kracht 3, prima zeilweertje dus. Bij de eerste bovenboei lag het veld nog heel dicht bij elkaar waardoor het behoorlijk dringen was om de boei om te komen. Dick kwam over stuurboord aan en kon Elske niet meer ontwijken,  zijn punt schoof over het achterdek van haar Laser (gelukkig beide boten geen schade) en de enige manier om los te komen was omslaan voor Dick. Vervolgens zat de mast in de grond, waardoor het zeker 5 minuten duurde voordat hij weer in zijn bootje zat, uiteindelijk met hulp van de Reddingsbrigade. De rest van het veld was inmiddels al bijna bij de onderboei. Heel erg mooi weer was het nou ook weer niet, waardoor Dick, zonder wetsuit, maar besloot om terug te gaan naar huis. Toen waren er nog 8 kleine negertjes.... Uiteindelijk deden Arjen van Mil en Eva Buijn de beste zaken een eindigden gecorrigeerd maar liefst 2:16 voor nummer 2 Erik van Lieshout. Bert Gerritsma in zijn O jol was ook lekker op dreef met een derde stek. Opvallen was dat plek 4 t/m 6 binnen 19 sec. finishten! Tussen 2 boten zat slechts 3 seconden en plek 6 was gecorrigeerd zelfs een ex aequo tussen Agnes Hofstee in de Randmeer en Willem Broekhuizen in de Spanker 913.

Bij de start van de tweede wedstrijd was richting Leimuiden al een dikke donkere wolk zichtbaar. Maar er zat niet echt onweer in, dus we gingen weer vrolijk van start richting bovenboei. Bert Gerritsma in zijn O jol koos helemaal de rechterkant en dat bleek erg goed uit te pakken, hij  kwam ruim als eerste om de bovenboei en was al op weg naar de gijpboei voordat die donkere wolk de rest van het veld bereikte. De uitdrukking "stilte voor de storm" werd vandaag werkelijkheid. Ineens was de wind weg voor een seconde of 5 en vervolgens ontstond er zo'n draaiwind (waarschijnlijk een windhoos) dat binnen een halve minuut 3 boten omlagen en de rest echt even de zeilen moest laten klapperen totdat de wind weer wat constanter werd. Eerste zwemmers waren Erik en Hendriena in Spanker 901. Hendriena was net even in de boot gedoken om iets vast te trekken, en Erik hield de boot in zijn eentje niet overeind. Recht voor de boeg van Elske gingen ze langzaam maar zeker ten onder, hoewel Erik zich nog heel lang boven op de boot uit het water kon houden. 7 negertjes... Frits Hermans is heel blij met zijn nieuwe Laser Vago, maar met zijn lichte gewicht is die boot met dit soort wind zwaar overtuigd, dus ook hij ging om en besloot daarna de strijd te staken. Met nog 6 kleine negertjes in de strijd was het vlak daarna de beurt aan Bert Gerritsma, die natuurlijk al ruime wind aan het varen was en bij de gijpboei zijn waterloo vond... Met de nieuwe O-jollen is het wel mogelijk om door te varen na omslaan, maar die van Bert is al wat ouder dus terwijl hij zijn vlonders en alle andere losse onderdelen probeerde te redden kwam de rest van het veld hem bij de gijpboei voorbij. En zo waren er nog maar 5 kleine negertjes. Bij de onderboei besloot Lia van Vonno in Spanker 919 dat het voor hun ook echt te hard woei en zij gingen door richting Grote Brug om via de luwte van de Kleine Boei weer terug naar huis te varen. 4 kleine negertjes... Elske hield het met veel kunst en vliegwerk droog en voer een redelijk eind achter de rest toch de wedstrijd uit.  Maar om de eerste plaats werd nog flink strijd geleverd tussen Geertje en Agnes in Randmeer 5 en Arjen en Eva in Spanker 900. Willem kon dat geweld net niet bijhouden en finishte als derde. Uiteindelijk werd Arjen toch eerste, maar grote complimenten voor Geertje en Agnes, die in hun Randmeer op handicap maar 7 seconden achter Arjen en Eva in de Spanker zaten, en in deze stevige wind zonder trapezebroek toch overeind bleven. Omdat de rescue druk bezig was met Erik en Hendriena, moest arme Bert wachten totdat iedereen gefinisht was, pas daarna kon de startboot hem gaan redden. Complimenten ook aan de reddingsbrigade die hun nut op een dag als vandaag uitgebreid bewezen. Het was echt een abrupte omslag in het weer en toen ze nodig waren werd er meteen heel adequaat gereageerd. Door alle averij duurde het lang voordat iedereen terug was in de haven en alle boten weer op het droge en droog waren.  

 

Dank aan Ton Rossel, Duco Schiere (wedstrijdleiding), Hans Smits (HC i.p.v. Loeke), de Heemsteedse Reddingsbrigade en de barcommissie.

 

Heat 1: 


 

 

Heat 2: 


 

 

Eindklassering:

 

 

 

Zondag 22-07-2012  HANDICAP 7
Helaas geen verslag ontvangen van de organisatoren, maar ook Elske heeft ook het onderstaande stukje geschreven. 

Weinig wind. Baantje uitgelegd over stuurboord, maar door het draaien van de wind was dat helaas bezeilbaar.  

2 gastzeilers vandaag: Dick Maarsen in de Laser en Peter van Klink in de 5.5 meter. Deze had zich echter niet bij de startboot gemeld en had daarom ook niet doorgekregen dat het een stuurboord baan was (HV: hoewel de groene vlag op de startboot dat aan zou moeten geven). Dit leverde de nodige problemen op vlak na de start. Want dwars door een veld aan de wind naar de boei terwijl de rest van het veld halverwind naar een andere boei aan het zeilen is, gaat natuurlijk niet echt. Peter bleef maar 'loeven" roepen terwijl de rest niet begreep waar hij nou mee bezig was. Pas na een aantal bijna aanvaringen riep iemand, waar ga je naar toe, we moeten naar die boei daar hoor. Nee toch, ohh.... Halverwind achter elkaar aanvaren is niet echt heel leuk, en helaas was ook het stukje naar de gijpboei bezeilbaar dus het bleef het een lijn van bootjes. Inmiddels had de wind wel besloten drastisch te minderen dus het was meer dobberen dan zeilen. Wat wel weer grappige effecten opleverde, want Geertje en Agnes in de randmeer kregen opeens aan de rechterkant van  het veld een vlaag en dreven onder iedereen door. Het was echt een trekharmonica, eerst kwamen de achterste boten tot vlak bij de voorste en 5 minuten daarna kregen ze vooraan een vlaag en werd het hele veld weer uit elkaar getrokken. Hans op de startboot was dit keer zo slim om bij de onderboei alvast de tijden op te nemen, voor het geval de wedstrijd afgekort moest worden hadden we dan tenminste nog tijden. Maar na de onderboei kwam er even wat wind en was het zowaar een kruisrak(je) geworden naar de bovenste boei. De helft van de groep koos de linkerkant van de baan de anderen rechts en opeens halverwege het rak was de wind weer op. Na zeker 5 minuten praktisch op 1 plek gedreven te hebben (Hans stond bijna op het punt om de wedstrijd af te korten) kreeg Elske aan de linkerkant een echte privevlaag, waarmee ze Arjen en Eva voorbij dreef en vervolgens weg kon zeilen bij het hele plukje wat gewoon op zijn plek bleef liggen. Die kregen zeker een minuut later pas wind. Ook het groepje op rechts had wat wind gekregen, waardoor die als eerste om de boei gingen (Peter in de 5.5, Dick in laser en Bernard Vroom solo in de 470). Elske ging als 4e om de boei, maar met de finish in zicht viel de wind voor haar ineens weer bijna helemaal weg, terwijl de 3 spankers erachter opeens wel wind kregen en echt aan kwamen zoeven, je hoorde prachtig het mooie geluid van het klieven van de neus door het water. Benauwde momenten, maar het lukte Elske toch net om nog voor de spankers als vierde over de finish te gaan, wat qua handicap uiteindelijk de eerste plaats opleverde. Aangezien deze drijfpartij al bijna een uur geduurd had en de wind nu echt op leek te zijn, werd de 2e manche voor vandaag geschrapt en konden we na sleepjes van de reddingsbrigade en de startboot snel aan het bier.  

 

Dank aan Hans, Arjen, Eva, de Heemsteedse Reddingsbrigade en de barcommissie.
 

 

Heat 1 en eindklassering (maar 1 heat gevaren vandaag wegens weinig wind):  

 

 


 

Vrijdag 06-07-2012  HANDICAP 6 

Door Henny Voorend 

“Vandaag WEER” 

Hij kondigde het tijdens het palaver al aan: “let wel op vandaag, want als ik organiseer gebeuren er altijd vreemde dingen”.  Hoe ontzettend waar deze woorden werden zal zelfs Teun nog wel verbaasd hebben...

Met de organisatie dus in handen van Teun Keessen en Maykel van Zeijl  (die Marit Kuijer denk ik vrijaf gegeven had) meldden zich maar liefst 15 equipes op deze mooie avond (althans op dat moment).

Met  11 loters en 9 verenigingsboten kondigde Loeke aan dat dit tot 2 ‘mispoezen’, en dus 4 teleurgestelde enthousiastelingen zou leiden. Sportief als altijd bood loter Arjen van Mil aan om dan met  zijn Anemone te varen.  Uiteindelijk pakte koploper in het algemeen klassement Eric Schuit de overgebleven mispoes en meldde zich daarna met zijn  Hanse op de grote poel. Nog voor de start echter zag ik hem voor anker gaan en de zeilen strijken. De exacte reden ken ik niet maar misschien dat Eric de Vega bij dit kleine windje bij voorbaat kansloos achtte? Er stond toch nog zo’n 2-3 bft. Of misschien wilde hij gewoon lekker van het zonnetje genieten. Ook helemaal goed. Eenmaal op de plas kwam Teun’s eerste verrassing: hij bleek de windknop  een slinger van 90 graden gegeven te hebben.  Op de constant krabbende rubberboot (een zwaarder anker en langere lijn zijn geen overbodige luxe denk ik) ging de rattestaart erin en iedereen werd met de ouderwetse tamtam op de hoogte gebracht van de wijziging van BB- naar SB baan. Gewoonlijk hijsen we dan de groene vlag  maar die bleek even niet voorradig.  De mannen hadden er een lekker grote baan in gelegd en bij dit windje en dit weertje had niemand daar bezwaar tegen. Niets leek een lekkere zeilavond in de weg te staan. Door de wat late loting, mispoes- en pizza perikelen en wind tegen door het eendengat duurde het wel wat (te) lang voordat iedereen klaar was om te starten. Ondertussen verscheen er in de verte een eenzame donkere wolk met een fraaie regensluier. Die was echter zo ver weg dat daar geen al te groot onheil van verwacht werd. Integendeel, het zorgde voor een beetje extra wind. Lekker.

De lijn lag er ‘op zijn Teuns’ in en dat betekent doorgaans een lange lijn en eentje waar je over na moet denken. Meestal komt dat uit op starten over stuurboord. Zo ook deze keer, zoveel was wel duidelijk.  Toch lag die lijn er zodanig in dat ik niet helemaal zeker was of uiterst links starten wel het meest optimaal zou zijn. Mede omdat ‘the pin end’ een heel stuk naar achteren lag. Ik koos dus voor ‘zekerheid’ door over stuurboord te starten op 1/3 van de pin end.  Nou, dat bleek een fikse vergissing! Met moeder Pier werkend onderweg konden we vanavond de rest van de familie varend aan het werk zien. Emma moest haar laser aan Thomas offeren en was veroordeeld tot het loten van (zo bleek) een spanker. Met Job in zijn Opti was het feest compleet. Thomas en Elske startten uiterst links, met Emma / Robert van der Horst daar vlak onder. Ik startte zo’n 50m lager dan Thomas en Elske, de balans bij de bovenboei was 200m achter op Thomas en bijna 100m op Elske in haar laser radiaal! Slik... je bent ‘dead meat’ Henny. Nog harder aan het werk dan maar want spankers en randmeren waren ook nog flink in de buurt. Er waren wel kansen want de wind schiftte continue. Arjen was weer ouderwets goed op dreef met de First 32 en de enige die een beetje in de buurt kon blijven was Thomas. Hij is nog steeds goed. Teun volgde het hele tafereel vanuit de AB en oordeelde dat er nu wel genoeg voorspelbare tijd verlopen was. Op het eerste rak richting onderboei zond hij ons van achteren 2 enorme hoosbuien en een heel flauw flitsje in de verste verte. Daarbij gunde hij ons helaas weinig extra wind. Wel een prachtig gezicht (voor degenen die tijdig achterom keken)! Teun en Maykel moesten het na ons natuurlijk zelf ook ontgelden, maar volgens mij hadden ze dat er graag voor over. Terwijl wij nog  nadropen speelde Teun doodleuk zijn volgende kaart terwijl we weer op weg waren naar de bovenboei... Het lekkere zonnetje brak weer door. Niks aan de hand...?  “Let nu even op Maykel”, meende ik Teun te horen fluisteren, “nu ga ik de wind even bijna helemaal uit zetten, kijken wat er dan allemaal gebeurt. Lachen joh :-)”. Want ja, zo wachtend in de rubberboot moet je jezelf wel een schouwspel regisseren, wil je niet al binnen een half uur onderuit geknikkebold zijn. Wij dus al drijvend richting bovenboei. Het ging langzaam, maar we kwamen nog vooruit. Arjen en Thomas als eersten rond. En eindelijk kropen Emma / Robert  over stuurboord richting boei, kwamen ze mij al lachend over BB tegen. Na haar bluffende “ja dááag, ik ga nu écht niet overstag hoor” antwoordde ik “dan doe je dat toch lekker niet, dan moet je zo rondjes draaien en dan ben je echt slechter af”. Toch doorvaren natuurlijk, met het voorspelde protest en gevolg. Ja Emma, zélfs jij moet af en toe voorrang geven.  De rondjes worden aarzelend en pruttelend maar toch gedraaid en langzaam maar gestaag dreven de meesten richting onderboei en zou heat1 erop zitten. Arjen en Thomas waren inmiddels wel al gefinisht en ik had me al neergelegd bij het feit dat er geen heat2 zou volgen. We waren in dit ene rondje al te lang onderweg en het liet zich aanzien dat de wind niet terug zou keren. Maar goed, dan heb je toch een wedstrijd (met een heleboel ingredienten).  Hoe verbaasd was ik (en ik niet alleen) dat Teun en Maykel nog een troefkaart achter de hand gehouden bleken te hebben. Ondanks de fenomenale regie onderweg, bleek hen het wachten toch parten te spelen. Plots voeren zij vrolijk eenieder tegemoed en “toeterderen iedereen af”. Huh? “Hoe gaan we hier een uitslag van maken dan?”, dacht ik meteen.  “Ja, iedereen is nog zo ver weg, dat gaat nog een eeuwigheid duren” was ongeveer het argument. Daarop werden reddingsbrigade, AB en Anamone ingezet als sleepdienst en een half uurtje later was iedereen weer op de haven. Daar werd nog even nagesproken over hoe we dit moesten gaan doen. Eerst werd besloten om dan maar de volgorde van aftoeteren te hanteren omdat die er niet zoveel naast zou zitten. Zo hebben we wel een soort volgorde voorgelezen maar uiteindelijk wel besloten en gemeld dat het voor het klassement het eerlijkst is als we deze wedstrijd ’ongeldig’ verklaren. Waarvan akte.

Eenmaal thuis gekomen zat het me nog niet helemaal lekker, en dus heb ik vandaag onze Wedstrijdbepalingen nog even geraadpleegd (je weet wel, dat document (te downloaden van de site) waarvan elke deelnemer geacht wordt de inhoud (ongeveer) te kennen :-) ). Wat bleek (en dat vermoedde ik, maar ik heb hem als ‘onderhoudsman’ dan ook vaker dan gemiddeld gelezen): in dit soort gevallen kunnen we altijd gewoon een uitslag hebben terwijl niet op de allerlaatste deelnemers gewacht hoeft te worden.

Art. 7 Tijdlimiet vermeld nl. “deelnemers dienen te finishen binnen de gezeilde tijd van de winnaar plus 50%. Het overschrijden van deze limiet betekent een DNF (Did Not Finish).

De situatie van vandaag is al jaren niet meer voorgekomen en ik kan me voorstellen dat deze regel zelfs bij oudgedienden Teun en Maykel wat weggezakt was. Na deze opfrisser kunnen wij organisatoren er vast weer jaren mee vooruit. Nooit te oud om te leren, nietwaar?

Enneh.... als laatste trick schotelde Teun ons op de terugweg langdurig een fantastische regenboog voor en die maakte alles helemaal goed!

WEER, prachtig!

 

Dank aan Teun, Maykel, Ankie (bar), de Heemsteedse Reddingsbrigade en Loeke.

De volgende op 22-7 ben ik op vakantie. Hans Smits neemt de honneurs waar voor de HC en de wedstrijdleiding is dan in de vertrouwde handen van Arjen van Mil en Eva Buijn.

Als je niet op vakantie bent, lekker komen meedoen! En voor degenen die wel op vakantie gaan: rust lekker uit en ontzettend veel plezier gewenst!

Tot daarna.

 

Henny.

 

 


 

 


Zaterdag 23-06-2012  HANDICAP 5 

Door Elske Reyers 

Vandaag lekker weer maar een stevige wind. Voorspelling is wel dat de wind afneemt rond een uur of 5, maar voor de zekerheid nemen we de windmeter toch maar mee tijdens het uitzetten van de baan. Rond de 16 knopen, ok dat kan dus. De start ligt recht voor het eendegat, met bovenboei richting Leimuiden, de gijpboei richting Kudelstaart en de onderboei richting Watertoren. Een mooie lang kruisrak met de startlijn in het midden als hindernis, zodat wij op de startboot de wedstrijden goed kunnen volgen. Bij het palaver blijkt dat er veel mensen zin hebben in een lekker wedstrijdje, 8 lotende teams,  we moeten zelfs Randmeer 3 met zijn slappe voorstag inzetten om iedereen een boot te kunnen geven. Wel jammer dat deze Randmeer totaal niet scherp aan de wind kan varen door dit probleem, waardoor je eigenlijk bij voorbaat al kansloos bent. Nog even een stevige waarschuwing bij het palaver voor iedereen, denk eraan finishlijn is hindernis, maar goed opletten blijkt toch niet voor iedereen weggelegd.

Gelukkig voor Elske bestaan de medeorganisatoren vandaag uit Pieter Kuijer en Anneke, waardoor ik niet ruim anderhalf uur in de grijze rubberboot op het water hoeft te liggen stampen, maar is nu de Grand Cru 2 tot beschikking, inclusief thee, soep, koekjes, crackers en heeeeeel veel dropjes, die enigszins helpen tegen de zeeziekte. Even lijkt het erop dat de starttijd van 5 uur niet wordt gehaald, Frits Hermans ontbreekt nog, maar 5 minuten voor tijd komt hij toch het Eendegat uit, keurig met een rif in het zeil en een zeer enthousiaste Rob als bemanning, een van de leerlingen van dit jaar. Rob’s partner Jouke heeft bij Rob van Scherpenseel aangemonsterd als bemanning, en ook zij genoot met volle teugen, tja vooraan varen is natuurlijk altijd leuk!

Naast de 8 loters zijn verder Eric Schuit met zoon Tom in de Vega aan de start, ook netjes met rif, en Henny waagt zicht voor het eerst sinds zijn operatie weer eens in de laser. 10 starters dus, en de lijn is mooi breed aangelegd, maar toch is er 30 seconden voor de start niemand ook maar in de verste verte in de buurt. Uiteindelijk hebben alleen Henny, Frits en Lia een redelijk goede start, de rest komt pas meer dan een minuut na het startschot over de lijn. Rob van S. had geen horloge bij zich en vroeg bij het langsvaren, is de start al geweest??? Ja Rob als de vlaggen weer naar beneden zijn dan is de start toch echt geweest. Dan maar in de achtervolging en dat deden ze strak , al bij de bovenboei zijn ze de helft van het veld al voorbij. De Vega gaat als eerste om de boei, gevolgd door Henny en Frits. Henny spuit in het ruime windse rak in vol planee de Vega voorbij om vervolgens bij de gijpboei toch uiteindelijk maar een stormrondje te draaien, waardoor de Vega hem weer inhaalt, maar in het tweede ruime windse rak is hij er ook al weer snel voorbij. Ook een aantal spankers en zelfs een enkele randmeer weten de boot in planee te krijgen. Een prachtig gezicht vanaf het startschip. Pieter heeft er mooie foto’s van gemaakt

https://picasaweb.google.com/Handicap.WVS/Handicap23Juni2012 

Er volgt een heel pittig kruisrak, want de wind neemt niet af zoals voorspeld door de meteoleugenaars maar neemt alleen maar toe. Arme Lia en haar nichtje in Randmeer 3 ploeteren voort met zeker 15 graden minder hoogte. Als vervolgens ook het handvat van de joystick af schiet, geven de dappere dames met tegenzin de strijd op. Toch complimenten voor het doorzettingsvermogen, dames. Alex in Randmeer 4 zit vervolgens niet op te letten (of heeft niet goed genoeg geluisterd bij het palaver) en vaart bijna door de startlijn heen. Alleen heel hard geschreeuw vanaf het startschip doet hem nog maar net op tijd beseffen, oh nee, dat mag niet. Tja toen waren alle net gewonnen meters natuurlijk weer hopeloos verloren. Ed en Kath in de spanker kunnen de boot maar net houden, Pieter staat echt af en toe doodangsten uit op het startschip, hij ziet ze al omgaan, maar gelukkig zeilen ze beide wedstrijden zonder problemen uit. Inmiddels zijn Eric en Henny al weer om de bovenboei, maar het voor de windse rak is bijna niet te doen in een laser. Henny buitelt 2x ondersteboven, wat hem toch een aantal plaatsen in het klassement kost. Rob van Scherpenseel profiteert hier het meeste van, en bouwt zijn voorsprong behoorlijk uit door bijna het hele rak in planee af te leggen. Erik van Lieshout met Hendriena  en Willem Broekhuizen met Peter Kalkman leveren hierachter een mooi gevecht, Frits volgt op geruime afstand hierachter. Echter bij Frits ontstaat een gat in het zeil, dus bij de benedenboei vaart hij door naar de Grote Brug om de boot zo ongehavend mogelijk weer terug te brengen. Het begint zo wel op 10 kleine negertjes te lijken. Eric Schuit komt na ruim 31 minuten als eerste over de streep met Rob van Scherpenseel als tweede. Het achterhoede gevecht tussen Ed/Kath en Alex wordt vlak voor de finish toch in het voordeel van Ed en Kath beslist. Zij doen er iets meer dan 40 minuten over. De baanlengte lijkt dus aardig goed. De wind blijft onder de 20 knopen, dus besluiten we toch de tweede wedstrijd te starten.

 

Wederom is de start niet fantastisch, Rob van Scherpenseel let nu beter op en gaat 10 seconden na het startschot door de lijn, gevolgd door Henny en Eric Schuit. Ed/Kath en Alex zijn duidelijk nog aan het bijkomen van de vorige heat en komen pas na bijna 2 minuten over de lijn. Dat is natuurlijk wel jammer want zo begin je zeker met zo’n korte wedstijd toch met een behoorlijke achterstand. Eric gaat wederom als eerste om de boei, gevolgd door Rob die de boei behoorlijk overzeilde (tenminste, zo leek het vanaf het startschip). Henny gaat als 3e om de boei, gevolgd door Peter als eerste randmeer. Henny en Eric hebben vlak bij de gijpboei nog behoorlijk last van een “verdwaald” kajuitjacht aan het geschreeuw te horen. De Vega maakt na de onderboei een grote slag richting Kudelstaart. Rob vaart straks langs de Bakboordboei van de startlijn en Henny komt zelfs tussen de startboot en de stuurboord boei door. De rest volgt elkaar allemaal in eenzelfde lijn door na de boei ongeveer 100 meter door te varen en daarna een lange bakboord klap te maken. Niemand had een trapezevest meegenomen, dus het was echt hard werken. Ed en Kath varen met een behoorlijke knik in de schoot maar zelfs daarmee hebben ze nog een aardige snelheid. Henny denkt bij het voordewindse rak, nu ga ik maar afkruisen, maar gaat om bij de gijp, alhoewel hij het zelf wel droog houdt. 200 meter later is het weer raak en nu kost het vrij veel tijd en moeite om weer overeind te komen, waardoor Eric van L. hem voorbij vaart. Vervolgens ligt de startlijn in de weg en is het hard werken om daar toch netjes omheen te gaan. Het is vanaf de startboot goed te zien dat hij  er nu toch wel stevig doorheen zit. Nog ff volhouden Henny, roepen we hem toe. Intussen is de startboot aardig aan het krabben geslagen, dus halen we het anker op en op de motor proberen we zo veel mogelijk op de lijn te liggen om iedereen af te kunnen toeteren. Eric Schuit passeert de finish als eerste, in een tijd die slechts 1 seconde scheelt met de eerste wedstrijd. Rob van Scherpenseel passeert als 2e, Erik van Lieshout als 3e, maar heeft wel 30 seconden nodig om vlak voor de lijn nog overstag te gaan, ze komen echt helemaal stil te liggen. Alex heeft  inmiddels erg veel ontzag gekregen voor de lijn, of denkt dat er nog een rondje gevaren moet worden en wil dus om de lijn heen, ook hier waren wat aanwijzigngen van het startschip nodig om hem toch als laatste over de lijn te krijgen.

 

Gelukkig iedereen weer heelhuids thuis, het was een mooie wedstrijd met ook nog een lekker zonnetje, perfect zeilweer dus. Dank aan Harry voor de bardienst en natuurlijk niet te vergeten de rescue, die vandaag hun taak uiterst bekwaam uitvoerden, elke keer waren ze precies op de goede plek, en hielden alles echt heel goed in de gaten. Complimenten hiervoor.

 

Pieter, Anneke en Elske

 

(HV: dank aan Elske voor het zeer uitgebreide verslag!)

 

Wedstrijdleiding: Elske Reyers en Pieter Kuijer 

HC: Rob van Scherpenseel
 

Volgende wedstrijd vrijdag 6 juli HC6 - loting 18.00 uur 

Wedstrijdleiding/Organisatie: Marit Kuijer en Teun Keessen 

Handicapcommissie: Loeke Bergstein 

 

Heat 1: 

 

 

Heat 2: 

 

 

Eindklassering: 

 

 

Tussenstand na wedstrijd 5 (van 12): 

   

Heat 1 kajuiten: 

 

 

Heat 2 kajuiten: 

 

 

Eindklassering kajuiten: 

 

 

Tussenstand kajuiten na wedstrijd 5 (van 12): 

 

 

 

 

 

 


 

 

Zondag 10-06-2012  HANDICAP 4 

Door Lia van Vonno (met aanvullingen van Willem Broekhuizen)

Frits Hermans met zijn Laser Vago XD was zondag de grote overwinnaar van de vierde Handicap van het zeilseizoen met 2 starts. Hij manoeuvreerde zijn boot 1x als derde en 1x als tweede over de meet. Het weer was redelijk 18 graden met een prettig zonnetje, met in het vooruitzicht een sterk wisselende windrichting. Om 15:00 uur stond er een lekker NW briesje 3-4 BFT, maar die begon tijdens het uitleggen van de baan rond 15:45 uur duidelijk te draaien naar N en verder naar NO. Gelukkig bleef er nog een krappe 3 BFT over om de wedstrijd te kunnen varen. Na een “rommelig” palaver, geen stift en verwachte startlijn die toch op een andere plek bleek de liggen, kon de loting voltrokken worden en werden de boten gereed gemaakt en richting Westeinder opgevaren. De baan is lekker kort gehouden, met een bovenwindse boei richting Leimuiden. We verleggen 2x de startlijn vanwege het draaien van de wind, en ook maken we de lijn een paar meter breder. Startlijn evenwijdig aan de watertoren. Er was even verwarring over de finish. Dus alle deelnemers langs het startschip om ze op de hoogte te brengen van de wijziging finish voor de wind. (het is ook niet makkelijk…zo een eerste keer een wedstrijd organiseren) Het aftellen kon beginnen, 12 boten staan in de blokken, er was even drukte bij de startlijn, maar daar gingen toch alle deelnemers als een wervelwind van start. Er werd mooi strak gezeild, het veld bleef dicht bij elkaar, de vaart zat er bij de eerste wedstrijd goed in alhoewel de wind matig was. De Laser van Marit Kuijer loefde bij de finish nog bijna voorbij de Spanker van Eric Schuit, dat lukte net niet en gaf een uitslag op de stopwatch van 4 seconden verschil. Volgens Marit was dit onmogelijk en moest het niet meer zijn dan 1 seconde. De strenge wedstrijdcommissie, die overigens met de stopwacht in gevecht was, gaf een seconde toe en het verschil werd 3 seconden. Het bleek een venijnig rak, er moest heel wat opgekruist worden, ondanks de kleine baan. Bij de start van de 2de Heat lag de Laser van Elske Reyers buiten de groene boei van de startlijn, ze herstelde zich meteen door een rondje te draaien om het startschip en ging er alsnog als een raket vandoor. Mooie actie!! Pieter Kuijer met de Elan 31 finishte als eerste met een ruime voorsprong. Het viel de Randmeren niet mee deze tweede wedstrijd, de wind viel ook nog weg bij het laatste rak.  

 

N.B. HV: speciaal compliment voor Pieter Kuijer die met zijn Elan 31 in heat 2 alle open boten (ook op handicap) achter zich liet! Met een fraaie 3e plaats in de eindklassering tot gevolg.

 

Wedstrijdleiding: Lia van Vonno en Willem Broekhuizen 

HC: Hans Smits
 

Dank ook aan: de Heemsteedse Reddingsbrigade en de barcommissie.  

 

Zaterdag 23 juni HC5 - loting 16.00 uur 

Wedstrijdleiding/Organisatie: Pieter Kuijer en Elske Reyers 

Handicapcommissie: Rob van Scherpenseel 

 

 

Heat 1:

 

 

Heat 2:

 

 

Eindklassering:

 

 

 

Heat 1 Kajuitboot:

 

 

Heat 2 Kajuitboot:

 

 

Eindklassering kajuitboot:

 

 

 

 


 

Vrijdag 01-06-2012  HANDICAP 3  

Door Frits Hermans 

 

Het Hermans-gebroed leidde op deze prachtige vrijdagavond de handicapwedstrijd. De Westeinder lag er bij het uitleggen van de baan bij als een spiegel maar nog voor de wedstrijd begon stak een mooi windje op. Het enthousiasme bij de 10 deelnemers was zo groot dat een drietal boten al halverwege het aandewindse rak was toen het startsignaal werd gegeven. De X-vlag werd gehezen en het drietal startte sportief opnieuw. Als eerste kwam Pieter over de lijn. Oudgediende Arjen moest nog even wennen aan de handicap 'nieuwe stijl' waarbij twee wedstijden van een ronde worden gevaren en begon aan een tweede ronde in plaats van te finishen. Het kostte hem enkele plaatsen. Het strenge wedstrijdregime van de eerste ronde wierp zijn vruchten af bij de tweede ronde. Er werd een angstvallig grote afstand tot de startlijn gehouden door bijna alle deelnemers. Er stak een verwoede strijd op tussen de randmeren onderling die werd beslecht in het voordeel van Loeke en Hans. Heat 1 werd gewonnen door Marit in haar laser radiaal. Arjen van Mil herstelde sterk door heat 2 voor zich op te eisen en daarmee een 2e plaats veilig stelde in de eindklassering. Met Marit als 2e in heat 2 was de dagzege voor haar.   

 

 

Wedstrijdleiding: Frits en Erik Hermans 

HC: Loeke Bergstein
 

Dank ook aan: Eric Schuit die op het laaste moment wilde waarnemen voor de Heemsteedse Reddingsbrigade   

en de barcommissie. 

 

AANSTAANDE Zondag 10 juni is HC4 - loting 16.00 uur 

Wedstrijdleiding/Organisatie: Lia van Vonno en Willem Broekhuizen 

Handicapcommissie: Hans Smits 

 

Heat 1:

 

 

Heat 2:

 

 

Eindklassering:

 

 

Heat 1 Kajuitboot:

 

 

Heat 2 Kajuitboot:

 

 

Eindklassering kajuiten:

 

 


 

Zaterdag 12-05-2012  HANDICAP 2  

Door Victor van Doorn 

Zaterdag 12 mei, Handicap nummer 2 van het seizoen. De vaar condities zagen er al vroeg prima uit, het wolkendek
vertoonde in de middag steeds meer gaten en de zon keek af en toe vrolijk door die gaten naar beneden.
Volgens de profeten een mooie 14 knopen wind uit NW richting. De begeleiders van de jeugd waarschuwden ons voor windvlagen, maar de grootste zorg was of het zou blijven waaien.

Vanwege de gunstige wind een mooie baan op de lijn Kudelstaart-Starteiland voor het aan de winds rak.
Grote verrassing was gelijk het aanbod van Ton Rossel om met zijn schip als startschip dienst te doen. helemaal geweldig, en staal voelt nu eenmaal veiliger dan lucht, mocht de start uitlopen op een veldslag.....
De nieuwe vlaggemast is prima langs de verstaging te bevestigen en zo makkelijk te bedienen, de vlaggelijnen niet vastzetten met tieraps scheelt een boel stress en gevloek in de startprocedure....

Er waren 8 deelnemende schepen op de deelnemers én pizzalijst, dus geen tijd te verliezen.
Snel het palaver afgewerkt en de boten opgetuigd. Een stevige maar zeker ook frisse bries in de rug op weg naar de
grote poel waar het (nog) erg rustig was. Het kostte even wat moeite om voor anker te gaan met het startschip,
terwijl de deelnemers in cirkels om ons heen draaiden. Uiteindelijk toch een klont klei gevonden die het anker vast hield, het feest kon beginnen. Marjo telde de seconden af terwijl ik afwisselend met de vlaggelijnen en fotocamera worstelde. De seinen moeten duidelijk zijn geweest want het deelnemersveld denderde in compacte vorm op de startlijn af. De spankers in de voorste rij, de Anemone van Arjen mooi midden in al deze actie, terwijl Arjen de drukte om zijn schip met argusogen volgde. Teun Keessen was degene die met een mooie zwier om de

stuurboord-boei van de startlijn de ruimte zocht. Er volgde een rij van schermutselingen op weg naar de bovenboei die Teun als eerste rondde, echter met de hete adem van Spanker 913 in de nek.
Op weg naar de benedenboei werd er geen centimeter weggegeven, een mooi te volgen duel tussen deze twee boten. De rest van het veld liet zich ook niet onbetuigd, 919, RM3 en Anemone volgden terwijl achter in het veld RM1 en de 900 elkaar in de gaten hielden. Spanker 913 wist echter niet de 4431 te verschalken, mooi gezeild van Teun. Helaas werd er tijdens de eerste heat een aanvaring tussen twee randmeren veroorzaakt, heel jammer allemaal, een smetje op zo een mooie zeilrace. De bemanningen van de betreffende schepen was er door aangeslagen. Het regelement schrijft voor dat bij schade beide boten uit de race worden genomen. Hierdoor is de einduitslag wat gewijzigd, en vertraagd. De start van heat 2 was zo mogelijk nog compacter, als een militaire
eenheid ging het hele veld over de startlijn, de signalen moeten weer zeer duidelijk zijn geweest, of ging men af op het geworstel onder aan de vlaggemast? De P vlag wilde niet omhoog! (de rest ook niet!)
Marjo was echter precies op tijd met de toeter. We hadden het startschip iets verhaald omdat we dicht bij de benedenboei het veld rakelings langs onze ankerlijn zagen denderen. In ieder geval goed op weg. Lia zocht gelijk een koers over stuurboord maar raakte in de hektiek van de strijd de benedenboei maar nam onmiddelijk haar straf met een 360, bravo!

 

(HV - ter leering ende vermaeck: als Lia boei 3 ('de onderboei') raakte na de start dan had ze geen strafronde hoeven draaien omdat boei 3 op dat moment (nog) geen deel uitmaakt van het te varen rak. Het te varen rak is op dat moment immers 'startlijn-boei 1' en boei 3 doet dan gewoon nog even helemaal niet mee).  

 

Randmeer1 en Spanker900 raakten gelijk verwikkeld in een loefduel, mooi om te zien.

Teun liet zich niet verleiden tot een duel en zocht op een BB koers de ruimte. Dit pakte goed uit want hij rondde als eerste de bovenboei. Vlak achter hem echter RM1 en Spanker900. Spanker 900 voer in een boog om de Anemone heen, om daarna te merken dat een First 32 net zoveel luwte produceert als hangar 14, oeps!
Inmiddels serveerde onze schipper Ton warme choco, niet verkeerd in de frisse bries.
Vooraan probeert RM1 de boot van Teun af te dekken, maar die liet zich niet gek maken. Helaas zou de eerdere aanvaring tussen de randmeren deze uitslag teniet doen.
Peter Kalkman wist zich mooi naar voren te werken en legde beslag op de 2e plaats (voor correctie). Spanker 900 had zich een meter losgemaakt van de Anemone en Spanker 901 zat daar weer vlak achter. Lia met de 913 was als
laatste over de streep. Al met al een vlot gezeilde handicap, we willen wel een oproep doen aan de schippers van kajuitboten om mee te doen, we hebben Arjen nu naar huis moeten sturen met de 1e, 2e en 3e prijs in het kajuitboot segment. Het biertje naar afloop smaakte prima.

01 Juni de volgende handicap.

greetz Victor.

 

foto's: https://picasaweb.google.com/Handicap.WVS   

 

Wedstrijdleiding: Marjo Broertjes en Victor van Doorn 

HC: Hans Smits
Dank ook aan de Heemsteedse Reddingsbrigade, de barcommissie en Ton en Ellis (spontaan startschip). 

 

LET OP: vrijdag 1 juni is HC3, de loting is gewoon om 18.00 uur en niet om 16.00 uur zoals op de kaartjes en posters vermeld staat. 

 

 

Heat 1:

 

 

Heat 2:

 

 

Eindklassering:

 

 

Heat 1 Kajuitboot:

 

 

Heat 2 Kajuitboot:

 

 

Eindklassering kajuiten:

 

 

 

Zondag 06-05-2012  HANDICAP 1  

Door Henny Voorend 

Elske herstelde tot mijn genoegen vorig jaar de traditie om als wedstrijdleidster te zorgen voor een mooi verslagje van de gevaren wedstrijd. Voor 2012 wil ik dan ook voorstellen dat een van beide wedstrijdleiders (onderling uit te vechten :-) ) een kort verslagje maakt van de door hem/haar georganiseerde wedstrijd.

Mail dat dan aan mij (pacidnah.[antispam].@wvschiphol.nl) en dan komt het allemaal goed.

Zoals Elske al schreef, scheelt mij dat niet alleen tijd, maar veel belangrijker: we kunnen dan lezen hoe jíj onze wedstijd die dag beleefd hebt. Dat levert bijna automatisch een reeks boeiende stukjes op met verschillende meningen en inzichten.Geinig toch?

Om het actueel te houden en om je geheugen niet teveel te hoeven tarten, is het belangrijk dat je stukje uiterlijk 2 dagen na de wedstijd bij mij binnen is. Ik kijk er nu al naar uit!

 

Dit keer heeft Marjolein of Elmar geluk en neem ik het stukje nog één keer voor mijn rekening.

Niet zo moeilijk, want er is genoeg te vertellen zo bij aanvang van een nieuwe reeks handicaps.

Om te beginnen voelde deze eerste wedstrijd zonder Evert, na meer dan 20 jaar trouwe dienst als startbootschipper, een beetje als gedachtenloos op je motor springen en wegrijden zonder helm.

Terwijl de wind lekker door je haren gaat, voel je dat er iets mist. Evert, inmiddels 82 jaar oud, herstelt van een TIA. Hij belde mij een week of 2 geleden, plichtsgetrouw als altijd, om te vertellen dat hij nog handicapspullen in zijn boot had en dat hij die binnenkort aan mij zal geven. Hij klonk opgeruimd en helder en vertelde dat hij inmiddels weer thuis is en goed herstelt (alles in proportie te bezien). Maar hij vertelde ook duidelijk dat hij ons niet meer kan helpen (alsof we dat gezien zijn situatie verwacht zouden hebben...).

Vanaf deze plaats kunnen wij niet veel meer dan vertellen dat wij diep respect hebben voor Evert, die als vrijwilliger  op allerlei gebied tientallen jaren zijn steen heeft bijgedragen aan onze club.

Een welgemeend "Evert, DANKJEWEL MET EEN DIEPE BUIGING namens ons allen" is hier zeker op zijn plaats.

 

Om bovenstaande reden hebben we moeten zoeken naar een alternatief 'startschip'. In de weken voor HC1 is daarover nagedacht en dit heeft geleidt tot het aanpassen van de AB. Dank daarvoor gaat uit naar Frans van Voorst, Harald Niemeijer en Hans Smits. Er is door hen ook een mast met startvlaggen gemaakt. Die is nu dus op de AB te plaatsen (let op: de mast dient in de boot te LIGGEN als er gevaren wordt!). De mast zal nog wat worden aangepast omdat bij deze wedstrijd bleek dat het hijsen te stroef verloopt en derhalve niet vlot genoeg kan plaatsvinden.

 

Vandaag zijn we ook gestart met een experiment: 2 starts per wedstrijd. Hierbij werd steeds 1 (oude) Olympische ronde gevaren. Conclusie na vandaag is dat we hier zeker mee doorgaan. De deelnemers die ik na afloop sprak  waren zonder uitzondering positief. Zoals ik verwacht had ziet het wedstrijdbeeld er meteen totaal anders uit.

Veel spannender. Kijk maar naar de geringe onderlinge tijdsverschillen en ook de verschillen in klassering tussen heat1 en heat2. Dat belooft een interessant seizoen te worden. Zegt het voort!


 

Wedstrijdleiding: Marjolein Gasse en Elmar Heemskerk 

HC: Henny Voorend
 

Dank ook aan de Heemsteedse Reddingsbrigade en Ruud Bruyn (natjes en droogjes en muzikale omlijsting). 

 

 

Heat 1:


 

 

Heat 2


 

 

Eindklassering:


 

 

 

 

Aantal deelnemers: 13 8 10 12 10 15 10 9 13      
Stand naam aantal gevaren Subtotaal Totaal Aantal aftrek: 3 W1 W2 W3 W4 W5 W6 W7 W8 W9 W10 W11 W12
1 Arjen van Mil 8 93 22 71 6 6 2 5 12 50 2 1 9 0 0 0
2 Elske Reyers 7 99 27 72 9 10 3 6 12 50 1 3 5 0 0 0
3 Teun Keessen 5 113 36 77 7 2 4 7 12 50 5 11 15 0 0 0
3 Eric Schuit 6 113 36 77 3 5 12 4 3 50 10 11 15 0 0 0
4 Willem Broekhuizen 8 113 38 75 11 4 10 14 4 50 10 4 6 0 0 0
5 Frits Hermans 5 120 45 75 13 10 12 1 10 50 12 8 4 0 0 0
6 Bernard Klok 3 123 47 76 1 10 12 14 12 50 12 11 1 0 0 0
6 Lia van Vonno 5 126 47 79 15 3 8 14 10 50 12 7 7 0 0 0
6 Geertje de Jong 6 121 47 74 12 10 6 9 12 50 8 11 3 0 0 0
7 Erik Hermans 2 126 49 77 2 10 12 2 12 50 12 11 15 0 0 0
8 Henny Voorend 4 128 52 76 5 10 12 14 6 50 12 11 8 0 0 0
8 Loeke Bergstein 5 126 52 74 4 8 5 12 12 50 12 11 12 0 0 0
9 Marit Kuijer 2 134 54 80 15 10 1 8 12 50 12 11 15 0 0 0
10 Pieter Kuijer 2 135 55 80 15 10 7 3 12 50 12 11 15 0 0 0
10 Peter Kalkman 3 135 55 80 15 1 12 14 5 50 12 11 15 0 0 0
11 Rob van Scherpenseel 2 138 58 80 15 8 12 14 1 50 12 11 15 0 0 0
11 Alex Verkerk 4 132 58 74 8 10 12 11 7 50 12 11 11 0 0 0
12 Louis de Ruiter 1 138 59 79 15 10 12 14 12 50 12 11 2 0 0 0
13 Erik van Lieshout 2 141 61 80 15 10 12 14 2 50 12 11 15 0 0 0
14 Dick Maarsen 1 142 62 80 15 10 12 14 12 50 3 11 15 0 0 0
14 Agnes Hofstee 2 142 62 80 15 10 12 14 12 50 12 2 15 0 0 0
15 Nico Koudijzer 2 143 63 80 15 10 12 14 12 50 4 11 15 0 0 0
16 Peter Dol 3 143 64 79 10 10 9 14 12 50 12 11 15 0 0 0
17 Duco Schiere 1 145 65 80 15 10 12 14 12 50 6 11 15 0 0 0
17 Eric van Lieshout 1 145 65 80 15 10 12 14 12 50 12 5 15 0 0 0
18 Bernard Vroom 1 146 66 80 15 10 12 14 12 50 7 11 15 0 0 0
18 Bert Gerritsma 1 146 66 80 15 10 12 14 12 50 12 6 15 0 0 0
19 Ed Kehl 1 147 67 80 15 10 12 14 8 50 12 11 15 0 0 0
19 Daphne Mol 2 147 67 80 15 10 12 10 12 50 12 11 15 0 0 0
19 Paulo Fijen 2 146 67 79 15 10 12 14 12 50 12 11 10 0 0 0
20 Dick Maarssen 1 149 69 80 15 10 12 14 12 50 12 9 15 0 0 0
21 Ton Rossel 2 149 70 79 15 10 12 14 12 50 12 11 13 0 0 0
22 Elmar Heemskerk 0 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
22 Emma Pier 1 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
22 Gerard Schipperhein 1 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
22 Eva Buijn 1 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
22 Romain Helmer 1 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
22 Daan van der Mee 1 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
22 Victor van Doorn 1 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
22 Marjo Broertjes 1 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
22 Bernard Slot 1 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
22 Job Pier 1 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
22 Thomas Pier 1 151 71 80 15 10 12 14 12 50 12 11 15 0 0 0
Deze pagina is gegenereerd door E-captain. Captain: Het ideale ledenbeheer en relatiebeheer systeem voor stichtingen, sportclubs en -verenigingen. Meer informatie vindt u op de Captain website.