logo-wvschiphol
 
 
 
 
 

Vloot informatie

Vloot

We beschikken over een royale vloot van Optimisten, Spankers, Randmeren, Feva's en Lasers (Vago's en "gewone"). De boten kunnen door iedereen worden gebruikt die WVS-schipper is en de aantekening voor het specifieke boottype behaald heeft.

Optimist

De Optimist is een klein maar stabiel bootje, waarvan de eerste in 1948 werd gebouwd. Om kosten en hout te besparen werd de Optimist van een platte neus voorzien. De Optimist werd al snel een populaire klasse.

Vandaag de dag is de Optimist de kleinste boot in afmetingen (en van polyester), maar de grootste internationale eenheidsklasse met meer dan 500.000 geregistreerde boten in de 90 landen. Veel Olympische zeilers zijn hun carrière begonnen in de Optimist en zoals het er nu uitziet, zal dat voorlopig niet gaan veranderen!

Het jeugdzeilen bij Watersportvereniging Schiphol start met kinderen vanaf 8 jaar in de Optimisten.

RS Feva

De RS Feva is een twee-mans jeugdboot ontworpen in 2002 en is een internationale klasse. De RS Feva is voor zowel beginners als voor de wedstrijdzeiler. Wereldwijd is het laatste jaren de best verkochte en snelst groeiende tweemans klasse.

De verschillende combinaties van zeilen maken de RS Feva zeer variabel inzetbaar. De boot is net zo populair bij zeilscholen als in het wedstrijdcircuit.

Laser Vago

De Laser Vago wordt sinds 2005 gebouwd en is een zeer veelzijdige en sportieve zeilboot. Dankzij het unieke reefsysteem en rolfok kun je onder alle omstandigheden zeilen! Alleen of met zijn tweeën met trapeze en gennaker.

De polyethyleen romp is onverwoestbaar en onderhoudsvrij. De Laser Vago heeft een ruime zelflozende kuip en een hoge giek waardoor iedereen comfortabel zit. De zeilboot heeft een modern tuigage, waarbij alle trimmogelijkheden goed gepositioneerd zijn en eenvoudig te verstellen.

Bij Watersportvereniging Schiphol stappen de meeste kinderen vanaf ongeveer 12 jaar over naar de 2-mans jeugdboten, de RS Feva en de Laser Vago.

Laser Standaard

De Laser Standaard is een zeilboot die tot een zeer populaire eenheidsklasse behoort. Een Laser is een eenmansboot waarmee vaak officiële zeilwedstrijden worden gehouden. Er is een aantal verschillende types Laser. Deze verschillen van elkaar door het soort tuigage. De Laser 4.7 is de Laser met het minste zeiloppervlak. Het zeil meet 4,7 m², De Laser Radiaal heeft een zeil van 5.76 m², de gewone Laser Standaard heeft een zeil van 7.06 m². en de extreme "Laser Rooster 8.1" heeft een zeil van 8.10 m². Het extreme zeil wordt bij WVS niet gebruikt. Bij Watersportvereniging Schiphol kunnen de kinderen vanaf ongeveer 16 jaar overstappen in deze Laser.

 

Spanker

De Spanker is rond 1960 ontworpen en moest voldoen aan een aantal kenmerken: eenvoudig, geschikt voor zelfbouw, licht en goede zeileigenschappen. Het uiteindelijke ontwerp blijkt een schot in de roos: de eerste echt complete zwaardboot ziet het licht. Spinaker, trapeze, makkelijk trailerbaar en bovendien formidabel snel. Ondanks de eigenschappen van een echte racer, is de boot ook goed te gebruiken als toerboot.

Klik HIER voor meer informatie over jeugdzeilen.

Bij Watersportvereniging Schiphol wordt volwasseneninstructie gegeven in de Spanker en de Randmeer, voor meer informatie over volwasseninstructie klik HIER

Randmeer

De Randmeer is een middelgrote open zeilboot. De oorspronkelijke kielmidzwaarduitvoering met het aangehangen roer en is door het KNWV een erkende nationale klasse.

Een schip dat geschikt is voor tochten zeilen op de binnenwateren, grote rivieren en de randmeren. Het schip wordt als twee- of als driemans boot gevaren en is uitgerust met trapeze.

Daarnaast is de Randmeer uitermate geschikt om te leren zeilen en het deelnemen aan wedstrijden.

Bij Watersportvereniging Schiphol wordt volwasseneninstructie gegeven in de Spanker en de Randmeer, voor meer informatie over volwassen instructie klik HIER

Volgboten

3 werkboten

De 3 werkboten bestaan uit onverwoestbaar kunststof (polyethyleen). Dit supersterke materiaal hoeft vrijwel nooit gerepareerd te worden en zijn nagenoeg onderhoudsvrij.

Deze boten zijn zeer geschikt voor het begeleiden van zeillessen en andere activiteiten op het water.  

1 RIB (Rigid Inflatable Boat)

Een  RIB is een opblaasbare boot met stijve romp, is een lichtgewicht maar onzinkbare boot met hoge prestaties en een hoge capaciteit , gebouwd met een stijve rompbodem die is verbonden met luchtbuizen die zijn opgeblazen met lucht tot een hoge druk om de zijkanten veerkrachtige stijfheid langs de bovenkanten van de boot te geven . 

RIB’s worden gebruikt als werkboten onder andere bij beroepen die op het water opereren, militaire vaartuigen, reddingsboten en ondersteunend bij watersportevenementen en zeilverenigingen. De RIB van Watersport Vereniging Schiphol wordt gebruikt bij watersportevenementen en zeillessen.

 

Vloot varend houden 

Onderhoudswerkzaamheden vloot

Net als alle andere zaken op de haven heeft ook de vloot onderhoud nodig. Dit kan zijn; het vervangen van een lijntje, het vastzetten of vervangen van een onderdeel, etc. Dat de vloot blijft varen en alles werkt naar behoren is niet vanzelfsprekend.

Spanker klusclub

Onze Spankers zijn zeer fraaie boten van hout en hebben meer aandacht nodig dan boten van polyester. Er is een Spanker klusclub die met veel liefde aan deze boten werkt. Indien nodig komen de klussers gezellig samen in de werkplaats om bijvoorbeeld een kleine of grote reparatie uit te voeren of onderhoud te doen.

Ondersteuning bij het klaarmaken voor het winter- en zomerseizoen

Aan het einde van het zomerseizoen gaat de vloot in de "winterstalling". Op de dag dat de boten het water uit gaan brengt dit activiteiten met zich mee. De masten moeten eraf en eenmaal op de kant moeten de boten schoongemaakt worden om ze vervolgens te kunnen stallen.

Voor het begin van het nieuwe seizoen geldt hetzelfde. Op de dag van te water laten zijn een aantal activiteiten te doen, zoals het oprichten van de masten, roeren aanhangen, inventaris compleet aan boord, etc. etc.

Mocht je het leuk vinden om een bijdrage te willen leveren, meld je aan bij de vlootcommissaris of de zeilcommissaris. Klik hier voor de contactgegevens.