logo-wvschiphol
 
 
 
 
 

Geslaagd bezoek brugbedieningscentrum Steekterpoort

Geplaatst op 20-12-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Carel de Bruijn
Op uitnodiging van de WZW bezocht ik onlangs met een aantal andere leden binnen WZW verband het Brugbedieningscentrum Steekterpoort te Alphen aan de Rijn. Het was een zeer informatieve en gezellige excursie.

Om die reden maak ik jullie graag deelgenoot van een paar wetenswaardigheden:
  • Centrale bediening van nu 30 bruggen. Het streven is om 40 bruggen van hieruit te bedienen.
  • De bezetting varieert tussen 3 tot 8 personen. De zg. brug-bedieners zitten achter de knoppen en gaven een paar praktische tips:
  • Tip 1: Je maakt je klaar bij rood-groen licht met doorvaart bij groen! Echter in de drukke Randstad, waar brug-bedieners te maken hebben met vaar- en veel wegverkeer stellen zij het op prijs indien je de brug passeert zodra dat voor jou schip mogelijk is. Des te korter hoeft de brug bij drukte resp. open cq dicht te staan!  
  • Tip 2: Zeilers maak je tijdig gereed om een brug te passeren! Brug-bedieners zien geregeld dat zeiljachten 'traag' reageren door op hun gemak los te gooien en op te stomen naar de brug terwijl ander verkeer onnodig lang moet wachten. Dus wees alert en anticipeer zo goed mogelijk!
  • Tip 3: Bij drukte geeft pleziervaart gas om de brug te nemen, echter eenmaal voorbij de brug gaat het gas er weer af... gevolg dat achteropkomende schepen stil liggen soms al voor de brug... ergo let op het verkeer om je heen en blijf zo nodig nog even langer op het gas. 
  • Tip 4: Zwaai bij doorvaart naar de camera's als bedankje, de brug-bedieners zien je wel!
Meer info tref je hier:
Carel de Bruijn
20221124-brugbed-steekterp-3
20221124-brugbed-steekterp-2
20221124-brugbed-steekterp-1