logo-wvschiphol
 
 
 
 
 

Gezonken Randmeer repareren: 180 uur vrijwilligerswerk

Geplaatst op 31-05-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Paul Bentlage

Vorig jaar vonden we al dat Randmeer 2 wat laag in het water lag en we hebben regelmatig getest of er water tussen de rompdelen zat. Helaas is er op een gegeven moment toch een wat groter gat ontstaan met als gevolg een gezonken randmeer. Eerder hadden we deze boot naar de bouwer in Heeg gebracht die toen voor ons de zwaardkast heeft gerepareerd. Ditmaal waren we van mening dat we dat zelf ook wel zouden moeten kunnen. En zo gezegd, zo gedaan. Hier een verslag.

We hebben bepaald waar ongeveer het eind van de zwaardkast zat, en daarna een gat gezaagd in de romp ter hoogte van het eind van de zwaardkast. En inderdaad daar zat aan de bovenkant van de zwaardkast een gat door te vaak te hoog optrekken van het zwaard.

img-6114

img-6413

We hebben een RVS plaat laten buigen in de vorm van de zwaardkast en deze met veel epoxylijm op de zwaardkast vastgelijmd. Daarna nog 2 lagen glasweefsel er overheen gelamineerd met epoxy. En toen moest het gat natuurlijk weer dicht.

img-6439

img-6514

Aan de binnenkant van het gat van de romp hebben we een aantal lagen glasweefsel met epoxy er in gelamineerd zodat het uitgezaagde deel steun had. Daarna het uitgezaagde deel daarop vast gezet met expoxylijm en de kieren dicht gemaakt met ook epoxylijm. Voor die tijd hadden we de antifouling al helemaal verwijderd en alle gaatjes in de gelcoat al gedicht met, ja je raadt het al, epoxylijm. Na het nodige schuurwerk was de romp weer glad en klaar voor de harde antifouling. 
Omdat we toch zo lekker bezig waren hebben we de romp boven de waterlijn ook maar onder handen genomen en voorzien van 3 nieuwe lagen DD lak.  

img-6660

img-6959

De Randmeer 2 kan er weer even tegen, als jullie er heel voorzichtig mee omgaan dan worden wij, Harald, Roeland en Paul, daar erg blij van.
Mocht je nu ook een bijdrage willen leveren aan het (winter) klussen meld je dan aan bij onze vloot commissarissen Vincent en Yuri via toolv.[antispam].@wvschiphol.nl

Ook als je wellicht (nog) niet zo handig bent ben je welkom, alle handjes helpen, we leren je graag wat wij al weten.