logo-wvschiphol
 
 
 
 
 

Uitslagen handicapwedstrijden

 

Handicap wedstrijden 2020:

Er worden 12 wedstrijden dit seizoen gevaren. Tevens staat hier per wedstrijd een verslag en eventueel een link naar gemaakte foto’s. Deze verslagen worden geschreven door de wedstrijdleiding van de betreffende wedstrijd. Foto’s kunnen door iedereen gemaakt worden. Indien je leuke foto’s hebt die op de website mogen komen, geef dit dan aan bij een lid van de Handicap-Wedstrijdcommissie

Indeling startboot:

wedstrijdleiders-2020 2

------------------

Handicap 13 zaterdag 3 oktober 2020

Startboot: Henny en Geertje

Rescue: RBA

Foto: Geertje

 

 

h13-2020

 

 

-------------------------------------------------------

Handicap 12 - 26 sept 2020

Startboot van Teun samen met Ton en Maartje

Rescue: Alex en Wil in de Joker

Foto: Maartje en Wil

Wat waren de weervoorspellingen slecht voor deze dag. Het zou de hele dag regenen en wind 5Bft....

Gisteren dachten we nog na om deze wedstrijd te cancellen. Het blijkt echter droog en perfect zeilweer.

Goede opkomst vandaag met 7 boten, maar wie sluit daar nog als laatste aan? Het is Erik met een Laser.

En de laatste zullen de eerste zijn!?

Vandaag kwam de wind over de bomen en uit de richting van Aalsmeer. Zeer veradelijke wind met veel winddraaingen. Uiteindelijk was het een windje 2,5Bft.

Via de Whatsapp hadden Michel en Gerard elkaar gevonden net als Klaas en Hans. Vandaag alle Spankers ingezet en dan bleef er 1 team over voor de RM. Helaas valt het lot op Michel om met de RM te varen. Vandaag 4 Lasers, 3 Spankers en 1 RM aan de start. De startlijn lag er wel heel erg scheef in deze keer. Het pin-end had een groot voordeel en dat werd door vele opgemerkt. Hierdoor wilde een aantal boten over stuurboord weg maar dat gaf wel wat problemen...

Erik heerste vandaag in beide wedstrijden.  Henny vertelde nog een leuk weetje. Het zeilnummer is ook de datum van verjaardag.Wanneer is Henny jarig?

In het eindklassement begint het al aardig spannend te worden. Nu mogen ook de aftrek wedstrijden mee tellen. Je ziet dat er hevige strijd is om de 2e en 3e plaats.

Volgend jaar ook maar eens kijken of we die sw waarde van de RM wat kunnen versoepelen.

Volgende week zaterdag 3 okt de laatste wedstrijd van dit jaar.

h12-2020

-------------------------------------------------------

Handicap 11 - 12 set 2020
Startboot ‘Sirius' van Rob en Jouke. Het startteam vandaag bestaat uit Mike & Michel
Rescue RBA
Foto's: Michael

Vandaag mooi weer en een goede opkomst. Wind is 3Bft. Er zijn 11 zeilboten ingeschreven!
Er wordt weer 2x een standaard olympische baan gevaren en vandaag zijn er drie nieuwe teams. Hans samen met Antoinette, Alieke met haar vriendin en Klaas met Suzanne. Ook Alex heeft een vriend meegenomen die we nog niet eerder gezien hebben. Welkom allemaal.
Er zijn 7 loters maar waar is Randmeer3? Iemand is er mee weg en RM3 ligt niet in de box. Omdat dit een ingelaste wedstrijd is zijn we vergeten de boten te blocken op de website.... Alieke heeft RM3 geloot en gaat met de rescue boot mee aan boord, op zoek naar RM3.


Bij de startlijn ligt de Sirius al te wachten en plots gaat de groene startboei van de startlijn onder water. De boei is gescheurd en het anker gezonken. Jouke is meteen bezig om een nieuwe boei te organiseren dus dat komt goed.
De start verloopt prima en na de start moet er een keuze gemaakt worden voor de linker kant met veel wind of de rechterkant met meer beschutting van de bomen.
De 2 Lasers van Thomas en Erik gaan als eerste om de bovenboei. Arjen en Eva zitten daar heel dicht achter. Klaas en Suzanne zitten met korte afstand stand achter Arjen en kan die kleine afstand lange tijd volhouden. Verder is er veel strijd tussen Hans & Antoinette in Spanker 900 (met de zeilen van de 919)- Alex in RM4 ( met de zeilen van RM1 ) - Gerard in RM2.
In het tweede kruisrak liggen de 2 Lasers zij aan zij en zo gaan zij naar de laatste ronding van de bovenboei. Het is stuivertje wisselen. Na de bovenboei zit Arjen vlak achter de Laser van Erik en houdt hem de wind uit de zeilen zodat Erik niet er vandoor kan gaan. Thomas profiteerd van deze situatie en komt er met een boogje omheen varen.
De binnenkomst van de eerste wedstrijd is als volgt: Erik, Thomas, Arjen met Eva, Klaas met Suzanne, Elske, Agnes, Frits en Boudewijn, Gerard en 10 seconden later Alex, Hans en Alieke.

De nieuwe startlijn was reusachtig lang. In de tweede start waren een aantal boten van Schipper/fokkemaat gewisseld. Zo was Suzanne nu schipper en in Spanker 913 schipperde Eva. Antoinette had nu Hans als fokkemaat en zeilde haar eerste race!! Alieke zeilde ook haar eerste race sinds ze Cadet had gevaren in haar jeugd.
In de tweede race viel op dat Alieke blijkbaar nu al veel geleerd had en was Randmeer2 al voorbij gevaren en ook nog Spanker900.

Kees zat al te wachten op de uitslag :-) en na twee races en het berekenen van de sw waarde is de top drie: Erik, Thomas en Arjen ging met de worst rond.
Redding Brigade Amstelveen, bedankt voor de extra werkzaamheden vandaag.
Ook de mensen achter de bar bedankt.
Tot over twee weken. ( volgende week 19 Sept is het jeugdweekend dus dan geen wedstrijd )

 

h11-2020

 

--------------------------------------------------------

Handicap 10 - 5 Sept 2020

Startboot: Anemone met a/b Antoinette en Arjen
Rescue: Redding Brigade Amstelveen
Bar: Alex
Foto's by: Arjen

Vandaag wind uit ZZW met 3 tot 4 Bft. Opkomst 7 boten waarvan 3 Lasers, 2 Randmeren en 2 Spankers.
De baan is een olympische baan en overzichtelijk. Dwz niet al te groot.
Startschip Anemone ligt al snel stabiel naast de startlijn en de deelnemers zijn goed op tijd. Nog binnen het uur na het palaver wordt het attentie signaal gegeven.
De vlagen worden vandaag bedient door Antoinette.

Bij de eerste start zit Thomas er scherp bij en gaat al snel net als Ivan over stuurboord weg uit het veld. Het is een goed kruisrak en het is mooi om vanuit de startboot de opkruisende boten te zien naar de bovenwindse boei.
Bij de boei komt als eerste aan Thomas met daar vlak achter aan Geertje in de Spanker gevolgd door Henny. Dan zie ik de Spanker van Ivan met Michel.
Nu gaan de Lasers in plane en Henny komt langzij Geertje. Thomas loopt iets uit en ligt op kop.
Bij de finish komt als eerste over de lijn Thomas en daar achter Henny. Dan volgt Geertje en het blijkt dat na SW berekening dat Geertje 2e is geworden.

De tweede start volgt alweer snel. Na het 1 minuut signaal drukt Frits met de Randmeer de 2 Lasers langzaam omhoog. Ik deze ‘strijd’ verliezen ze allemaal snelheid waar Elske, op de Laser4.7, handig gebruik van maakt en schiet er tussen door waardoor zij als eerste na het startsignaal over de lijn gaat.
Nu komt Agnes als eerste om de bovenboei!! Het dames team heeft van stuurman/vrouw gewisseld :-) Mooie prestatie om als eerste de boei te ronden.
Daarachter Thomas en nu Michel ( ook gewisseld) in de 2e Spanker , Henny , Frits in de RM3, Elske en dan Alex ( die ook gewisseld heeft met Mike) in de RM4.
Wat heel bijzonder is is dat Thomas op precies dezelfde tijd binnenkomt als de eerste ronde. Dan kan ieder voor zich dus even gaan kijken of hij/zij in de eerste ronden sneller of langzamer was.
Thomas ging vandaag rond met de worst maar Geertje en Agnes zitten hem op de hielen want het is nu kwestie van seconden geworden.

Volgende Handicap wedstrijd is 12 september 16:00 uur.

h10-2020

---------------------------------------------------------

 

Handicap 9  29 augustus 2020


Wedstrijdleiding: Eva, Boudewijn en Frits.
Rescue:Paul en Henny
Bar: Antoinette
Foto's: Eva en Frits

Ondanks het prachtige zeilweer was de opkomst beperkt; er werd gestart met zes boten. Arjen had geholpen een mooie baan neer te leggen. De eerste wedstrijd begon al meteen spannend bij de start. Thomas in zijn Laser en Loeke met Arjen in een Spanker gingen als eerste over de startlijn en zouden elkaar de rest van de wedstrijd geen rust meer gunnen. Thomas was als eerste bij de bovenboei en Loeke vlak er achter. Op weg naar de gijpboei werd er volop in plane gevaren. Goed achterin de boot zitten dan komen de boten in plane en lijkt het wel een speedboot. Er werden 2 volledige olympische banen gevaren en de wedstrijd duurde ongeveer 45 minuten. Elske had gekozen voor een groot Laser zeil wat toch wel erg zwaar was met 10knopen wind. Ook zat haar roer schuinvast waardoor zij niet maximaal kon varen. Uiteindelijk was Loeke de winnaar op handicap van de eerste wedstrijd maar Thomas kwam als eerste over de finish.

Voor het begin van de tweede wedstrijd werd de baan razendsnel wat verlengd door Paul en Henny in de rescueboot zodat er met één ronde toch nog een wedstrijd van een half uur gevaren kon worden. In de Spanker van Michel en Hugo werd er van stuurman gewisseld en Hugo zeilde dus zijn eerste zeilwedstrijd. :-) Loeke en Arjen waren van plek gewisseld in de Spanker901 en deze keer gingen ze zelfs vóór Thomas over de finish waardoor zij zich de winnaar van deze handicapwedstrijd mochten noemen.

h9-2020

-----------------------------

Handicap 8

Vrijdag 21 aug 2020

Wedstrijdleiding Tomas en Gerard
Rescue: Reddingdienst Amstelveen
Bar: Antoinette
Foto: By Thomas

Vandaag veel wind. Er staat een dikke 4Bft met een uitschieter naar 5Bft.
Vermoedelijk is daarom de opkomst niet groot. 5 Boten aan de start. Voor de verenigingsboten is de keuze gemaakt voor de Randmeer omdat die erg gemakkelijk te reven is en toch ook wel stabieler met harde wind. We spreken af dat de 3 Randmeren varen met een gereeft grootzeil. Verder is er een Laser en een 16m2 aan de start.
Tomas heeft zijn kajuitboot beschikbaar gesteld als startboot. De vlaggen zijn duidelijk te zien en de startlijn is erg groot voor 5 boten. Thomas en Gerard hebben deze keer de baan er in gelegd en toen ze het palaver deden vertelde ze dat het een klein baantje was. In de praktijk was de boven boei niet te zien zo ver weg was die. We zeilden eerst in t-shirt maar al gauw kregen we een douche van buis water over ons heen dus snel maar even de zeiljassen aan.

De eerste start verliep goed. Arjen start bij het pin-end en de andere boten bij het startschip. Teun had een goede fokkemaat aan Harry en zij lagen al snel op kop. Knap werk van Elske die de Laser mooi plat kon houden en ook goed vooraan in het veld te vinden was. Vlak voor de bovenboei besliste Geertje en Agnes om terug te gaan vanwege de harde wind. Veiligheid voor alles. Voorbij de bovenboei konden wij de RM niet in planee krijgen. Dat is dan weer het nadeel van reven... Tijdens de worst moesten we weer helemaal naar boven maar gelukkig werd de wind al minder krachtig. Na handicap berekening was Elske als eerste gefinished. Erg goed gedaan!!

De tweede race werd ingekort. Gelukkig....Pfff.. Nu alleen maar een driehoek. Arjen lag na de start even vooraan maar werd door Frits en Boudewijn voorbij gevaren omdat zij een Genua mee hadden en die van ons lag nog in de zeilkast. Verder stond Boudewijn regelmatig in de trapeze. Top. Arjen en Antoinette moesten het maar even doen met de stormfok wat Antoinette helemaal niet erg vond want zij hield de schoot constant in haar hand. Na handicap berekening was Teun eerste en na 13 seconden was Elske als tweede.


Dat maakte dat Teun met de worst rond ging in het Kombuis.

h8-2020

----------------------------------------------------

H6 en H7 zijn afgekeurd vanwege weinig wind.

----------------------------------------------------

Handicap 5

Zaterdag 1 aug 2020

Wedstrijdleiding: Erik en Klaas
Rescue: Remco en Hugo

 

Mooi weer!  ZW 10kn wind. 12 boten aan de start. De start was prachting. Scherp op het startschot lagen er heel veel boten op rij precies bij de startlijn. De rubberboot van Erik was een extra handicap geworden omdat die los was van het anker en ergens tussen het startveld terecht kwam.
Bij de bovenboei was het erg druk en Arjen zetten de Spanker toch nog even op stuurboord voor Frits die met hoge snelheid naderde op bakboord. Dat leek goed te gaan maar Frits en getuige Thomas melde dat er toch een ronde gedraaid moest worden. Gelukkig was daar alle ruimte voor en Arjen kwam daardoor op kleine achterstand van de kopgroep Frits, Henny en Thomas. Na de gijpboei was er soms een mogelijkheid om in plane te komen voor de Lasers en de Spankers. De twee Lasers waren niet meer in te halen en Henny kwam voor Thomas over de finish.

Voor de tweede heat werd de beneden boei verder naar beneden getrokken. Vermoedelijk om de wedstrijd langer te maken??

Bij de tweede start werd er door veel boten gekozen om bij de startboot te starten omdat het daar iets gunstiger was. Tomas las precies bij de boei en jouke er vlak naast. Voor Arjen was er geen plek en moest dus van de tweede rij starten precies achter Thomas aan.
Gijsje ging na de start overstag en Jouke zag de mast omkiepen maar zat nog steeds in haar boot met Lisanne. Blijkbaar was een zijstag gebroken en de mast lag in het water. Er was wel wat schade hierdoor ontstaan helaas. Toevallig hadden ze in de startboot na de tweede start de vlaggenmast meteen gestreken waardoor we nuttige bijstand konden verlenen bij Gijsje. Omdat de rescue Gijsje ging wegbrengen hadden ze een dubbelfunctie van finishboot en rescueboot. Ruim op tijd was de finishboot weer terug bij de finishlijn om de eindtijden te noteren. ?

Ergens bij een bakboord, stuurboord situatie kamen de twee familie leden elkaar tegen en Alex koos er voor om overstag te gaan terwijl hij toch voorrang had. Iets ging er niet goed tussen de twee boten maar Alex heeft een mogelijke schade voorkomen wat natuurlijk altijd goed is. Door deze situatie kon Geertje en Agnes er voorbij komen en werden zij eerste van de Randmeren.

 

 

h5-2020

----------------------------------------------------

Verslag Handicap-wedstrijd 4
Vrijdag 24 July 2020

Wedstrijdleiding: Jouke en Lisanne, op de Sirius met schipper Rob.
Rescue: Mike en Michel

Foto's: handicap.wvs

 

h4-2020 

----------------------------------------------------

Verslag Handicap-wedstrijd 3

zaterdag 18 juli 2020

Wedstrijdleiding Victor en Harald ( en Ingrid)
Rescue: Hans en Alex

 

Er was wat laaghangende bewolking, maar een aardig windje uit ZW.

Harald en Victor met als gast Ingrid die graag wat meer wilde weten
over wat er op het startschip gebeurt tijdens een wedstrijd.
Negen boten aan de start, de Joker in de buurt, we waren er klaar voor.
Een hele nette eerste start, het veld lag dicht bij elkaar op -en net over de startlijn.
Spankers en Lasers strak naast elkaar, er waren vandaag geen Randmeren bij.
Net over de startlijn wat paniek bij Thomas die van zijn lijnen een soort breiwerkje had gemaakt.
Over bakboord verdween het veld naar de bovenboei.
De wind viel reuze mee, en al snel was de driehoek klaar.
Vooraan de Lasers en een Spanker, nog een keer op en neer!
Eerste ronde, Thomas, Henny en Frits in die volgorde.
De wind was een beetje toegenomen en het was dringen op de startlijn,
die gelukkig niet te kort was, Henny zag de rode boei al dichterbij komen.
De toeter kwam dus als een verlossing!
Net ná de start nog een toeter, en er werd al angstig omgekeken van diverse boten.
Onze gast had ontdekt dat het knopje van de toeter ook werkt als je erop gaat zitten.
Gelukkig denderde het veld verder richting bovenboei.
Teun met Hugo aan boord weerde zich prima met het oude hout, de Lasers hadden hun
handen vol, en ook Frits zat mooi vooraan met de 900.
Close finish met Thoma, Teun/Hugo en Henny als podium.
We hebben ons goed vermaakt op het startschip, met dank aan de visite.
 
h3-2020
 
----------------------------------------------------
Verslag Handicap-wedstrijd 2

zaterdag 11 juli 2020
Wedstrijdleiding Alex en Agnes.
Rescue: Harald en Paul

Vandaag een prachtige zeildag met een mooie wind 3/4 en 6 deelnemende boten.
Harald en Paul hebben een keurige Olympische baan uitgezet en Alex en Agnes zitten in de startboot.

1e wedstrijd: Bij de start komt Frits in RM3 als eerste over de lijn en gaat Michel met RM2 onder hem door. Gerard in de 913 laat kostbare seconden liggen door rijkelijk laat over de startlijn te komen, die hem bij de finish straks zullen nekken.

Teun in zijn BM is in gevecht met Loeke in de 901 (met zeilen van de 919; waar zijn de zeilen van de 901??). Bij de gijpboei ligt Loeke nog voor op Teun, maar bij de onderboei kiest Teun een andere tactiek, waardoor hij weer op kop komt en zijn voorsprong op alle boten niet meer weggeeft. Hij komt na 22:41 minuten als eerste over de finish. Michel en Fritz zijn ondertussen op het voordewindse rak in duel, maar uiteindelijk komt Frits wel duidelijk eerder over de finish. In de achterhoede zijn Gerard en Hugo al in de veronderstelling dat ze over de finishlijn zijn geweest, niet realiserend dat ze nog de onderboei moeten ronden en aandewind moeten finishen! Hierdoor ziet Willem in zijn Dufour de kans om voor Gerard over de finish te komen.

 

2e wedstrijd: De wind is wat gezakt, maar nog steeds prima. Frits weer een mooie start, waarbij Michel probeert om er weer tussen te glippen. Deze keer lukt dat niet en moet Michel ronden om opnieuw naar de startlijn te varen. In het eerste rak zijn Geertje (901), Teun en Frits gewaagd aan elkaar en bij de bovenboei is het goed kijken wie deze als eerste rondt. Volgens mij was Geertje het… Maar Frits heeft de koppositie bij de gijpboei weer overgenomen!

Ondertussen varen Gerard en Michel na de gijpboei dicht bij elkaar, maar Michel gaat na de onderboei te ver door op de plas en Gerard kiest voor een kortere slag, waardoor hij eerder bij de bovenboei is.

Teun heeft zich inmiddels los weten te maken van Frits en Geertje en komt als eerste over de finish. Geertje is voordewind nog voor Frits, maar bij de onderboei weet Frits haar toch weer in te halen en als 2e over de finish te komen.

Willem komt als laatste over de finish, hard gewerkt in zijn eentje! Wel was de vraag bij de naborrel of zijn SW op 111 moet staan..

De winst (en worst) ging deze keer naar Frits en we sloten de middag gezellig af in de zon. Fijn dat we onze handicapwedstrijden dit jaar toch kunnen zeilen.

Agnes

h2-2020

------------------------------------

Verslag Handicap-wedstrijd 1

zaterdag 4 July 2020
Wedstrijdleiding: Paul en Ton a/b bij Timo.
Rescue: Rob en Klaas.

 

Vanwege Corona wordt het protocol verspreid en toegelicht. Er zijn 3 personen die aangeven dit jaar niet te varen vanwege Corona.

 

Het is helaas geen mooi weer bij de eerste wedstrijd.  Er wordt 14 knopen wind verwacht met motregen.

Daarom is de opkomst ook beperkt gebleven. Er worden 3 Randmeren verloot en er doet ook een Laser mee gevaren door Henny.

Timo is bereid gevonden om met zijn boot bij de start te liggen waar Paul en Ton de wedstrijdleiding hebben. Rob en Klaas varen de rescue.

Timo ligt net klaar als startschip maar nog voor de wedstrijd gaat beginnen slaat er een Randmeer om. De wedstrijd wordt helaas helemaal afgeblazen omdat de Randmeer niet meer verder kan varen. De natte opvarende worden snel naar de kant gebracht door de rescue. Er is gelukkig geen persoonlijk letsel. Bij de berging van de Randmeer komt er veel ondersteuning van de jeugd-trainers.
Er is helaas schade ontstaan aan de boot en de boot zal dus even niet meer beschikbaar zijn om te varen.

 

------------------------------------------------------------------------------------

 eindstand na 13 handicaps:

eind-stand-2020